Adventssöndag och lussebullsbak.

 
 
julbak 001
 
 

Första advent och jag har haft en fantastisk sådan! Hemmafix i lägenheten, ett svettigt besök på gymmet, strosande och handlande på stan och bakande. Under eftermiddagen dånade jag på Peter Jöbacks Halleluja! säkerligen 16 gånger på raken medan jag knådade bulldeg för glatta livet. Lussebullar, alltså. Så fantastiskt gott. Jag personligen tycker att det inte finns något godare än just vetebröd. Kanelbullar, vetlängd, släta bullar, semmelbullar, lussekatter. Ja, listan kan göras lång men kombinationen socker, smör och rikliga mängder vetemjäl kan i min värld inte gå fel.

 

Och när hela lägenheten doftade nybakat och saffran var det dags för fika och med bästa sällskapet och två koppar kaffe åt jag lussebullar som om det inte fanns någon morgondag.

 

Receptet? Jag körde på detta och det blev fantastiskt bra.

Till ca 30 lussebullar:

50 g jäst

200 g smör eller margarin

4 påsar saffran à 1/2 g

2 dl socker

5 dl mjölk

1/2 tsk salt

ca 1 1/2 l vetemjöl (1 1/2 l motsvarar 900 g)

ägg

russin

 

Så här gör du:

Smula ner jästen i degbunken. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker och salt. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30- 45 minuter. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet.

Baka ut lussebullar. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 200°C.

Pensling och garnering: Pensla med uppvispat ägg och tryck i russin. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.

 
 

Avnjutes ihop med starkt kaffe och julmusik.

 
 
signatur
 
 

Rekommenderade inlägg

1 kommentar till “Adventssöndag och lussebullsbak.

  1. Mm så gott! Älskar saffran. Får se om jag irkar baka egna bullar, eller om jag hekt enkelt bara knallar ner till pressbyrån och låter mig väl smaka av deras? 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.