Igår firade jag och Fredrik in semestern med rosé och marängtårtan. Tårtan var min mormors favorittårta och den bakade alltid mamma åt henne på hennes födelsedag. Och jo, jag förstår verkligen varför det var hennes favorit och den här tårtan har varit populär på kalas i vår familj under många år.
Kanske har ni också ätit den innan? Här kommer i alla fall receptet:
3 ägg (separerat i gulor och vitor)
1,5+2,5 dl strösocker
50 g smält smör
2,5 dl vetemjöl
5 msk mjölk
5 tsk bakpulver
3 dl vispgrädde
1 liter valfria bär
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa äggulor och 1,5 dl socker poröst och tillsätt sedan mjölk, mjöl, balpulver och smält smör. I en annan skål vispar du äggvitorna hårt. Rör sedan ner 2,5 dl socker i äggvitan. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsplåt och bred ut själva ”sockerkakssmeten”, ovanpå den breder du sedan ut marängen. Grädda längst ner i ugnen i ca 25-30 minuter.
När tårtan kallnat helt delar du den i 2 delar och drar loss bakplåtspappret. Bred ut vispad grädde på en av bottnarna och lägg på bären. Den andra halvan lägger du sedan ovanpå den andra (med marängsidan upp). Servera genast!
Nu? Nu ska vi åka på en roadtrip till Karlstad och hälsa på syrran och Mikael. Hoppas du får en fin lördag ♥
Men det där såg vansinnigt gott ut!
Ja, det kan jag lova 🙂
Det där är min favorittårta också! Brukade alltid önska den till födelsedagen när jag var liten 🙂