I eftermiddag har jag och Emilie fått utlopp för vår stundande julhysteri och hela lägenheten doftar nu tydligt av saffran och det doftar jul i sin renaste och finaste form. Vi gjorde bland annat en riktigt knaprig granola fylld av smaskigheter och nyttigheter. Och så bakade vi saffransbiscotti’s. Typ världens godaste om du frågar mig – lagom söta och en perfekt munsbit till kaffet nu i kommande juletider. Det var en härlig eftermiddag med timmar av ståhej i köket och sedan häng i soffan med apelsindoftande te, nybakade kakor och ta-ikapp-senaste-tid.
Recepten då? Ja de kommer här:
Granola:
5 dl havregryn
1 dl pumpafrön
1 dl solroskärnor
0,5 dl hela linfrön
1 dl riven kokos
1 dl hackad, torkad frukt (vi hade torkade aprikoser och torkade svarta vinbär)
0,5 g saffran
2 krm salt
1 dl koncentrerad äppeljuice
1 msk honung
Börja med att värma upp äppeljuice, honung, salt och saffran i en kastrull. Blanda sedan ihop havregryn, pumpafrön, solroskärnor och linfrön. Häll vätskan över blandningen och rör om. Strö sedan ut på en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i mitten av ugnen, ca 200 grader, i 20 minuter. Viktigt att röra om ungefär var 5:e minut och ha uppsikt så att det inte bränns. När sedan granolan är torr blandar du i riven kokos och torkad frukt. Skjutsa sedan in i ugnen ytterligare 5 minuter. Klart!
Saffransbiscotti:
100 g smör
1 g saffran
2 ägg
1 1/2 dl råsocker
4 dl vetemjöl
1 dl havregryn
0,5 dl kruskakli
1 1/2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner det i bunken. Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut längderna och sänk temperaturen till 125 grader. Skär dem i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.