Inspiration till midsommartårtan.

 

Tänkt att det snart redan är midsommar! Hur underbart är inte det? Midsommar är min absoluta favorit bland högtiderna och i år ska jag fira dem med några av de finaste människorna jag vet, det ska bli så härligt! Vi har delat upp det viktigaste (maten) lite bland oss och det som bland annat hamnade på min lott var att fixa midsommartårtan. Ett mycket angenämt uppdrag, om du frågar mig. Jag tänkte att jag skulle dela med mig av mina favoritdesserter till midsommarafton, kanske är det något som faller dig i smaken? Själv har jag redan bestämt vad jag ska göra och jag kan avslöja att receptet finns listat nedan.

 

KLASSIKERN.
Sockerkaksbottnar, jordgubbar och grädde. Bland det absolut godaste, om ni frågar mig. Fyllningarna kan bestå av vaniljkräm och jordgubbssylt. Eller så finhackar du bara jordgubbar och gör en variant endast bestående av 3 ingredienser. Enklare blir det knappast och köper du färdiga bottnar blir det barnsligt enkelt att göra. Se ett busenkelt recept HÄR.

 

CHOKLADIGT.
Älskar du, precis som så många andra, choklad? En riktigt god kladdkaka toppat med vispgrädde, mängder av jordgubbar och pudrat florsocker blir garanterat en succé som uppskattas av såväl vuxna och barn. Detta är mitt favoritrecept på kladdkaka:

Ingredienser:
2 ägg
3 dl socker
1½ tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1½ dl vetemjöl
100 gram smält, avsvalnat margarin

Rör ihop ägg och socker med en sked. Blanda alla de torra ingredienserna. Sedan rör du ihop ägg/socker blandningen med de torra ingredienserna. Häll sist i det smälta margarinet. Häll smeten i en smord form och grädda i mitten av ugnen, 160 grader, i ca 30 minuter. Klart!

 

GLASS.
Glass, grädde och jordgubbar. En kombination som aldrig går fel. Vill du imponera på gästerna så gör du egen glass och vem sa att det måste vara vaniljglass till jordgubbarna? Det HÄR receptet är slående gott, går att variera och oändlighet och kräver ingen glassmaskin.

 

MINI-DESSERTER.
Fyll små glas med hackade jordgubbar, lemoncurd, grädde och kaksmulor. Variera fyllningarna och fyll ett helt bord med varierande desserter i miniformat. Perfekt för alla att välja sin egen favorit!

 

MORMORS MARÄNGTÅRTA.
Den här tårtan var min ABSOLUTA favorittårta som barn (och är nog fortfarande). Minns fortfarande diskussionerna mellan mig och min syster om det skulle vara jordgubbar eller hallon på tårtan. Ofta slutade med att mamma gjorde en halva av varje på födelsedagskalasen. Hur som helst. Världsgod och garanterat uppskattad som dessert på midsommarbordet.

Ingredienser:
3 ägg (separerat i gulor och vitor)
1,5+2,5 dl strösocker
50 g smält smör
2,5 dl vetemjöl
5 msk mjölk
5 tsk bakpulver
3 dl vispgrädde
1 liter valfria bär

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa äggulor och 1,5 dl socker poröst och tillsätt sedan mjölk, mjöl, balpulver och smält smör. I en annan skål vispar du äggvitorna hårt. Rör sedan ner 2,5 dl socker i äggvitan. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsplåt och bred ut själva “sockerkakssmeten”, ovanpå den breder du sedan ut marängen. Grädda längst ner i ugnen i ca 25-30 minuter.

När tårtan kallnat helt delar du den i 2 delar och drar loss bakplåtspappret. Bred ut vispad grädde på en av bottnarna och lägg på bären. Den andra halvan lägger du sedan ovanpå den andra (med marängsidan upp). Servera genast!

 

FROZEN CHEESECAKE.
Alla är inte överförtjusta i grädde (hallå, HUR kan man inte älska grädde!!) och då passar denna dessert alldeles utmärkt. Len, krämig och svalkande fyllning på saltsöt kexbotten. Garnera med färska bär och imponera på middagsgästerna!

Ingredienser:
3 st ägg
1.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200g färskost
3 dl vispgrädde
10 st digistivekex

Dela äggen. Lägg äggulorna i en lite större bunke och häll äggvitorna i en annan lite mindre bunke. Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna. Vispa till en ljus fin pösig smet. Tillsätt färskosten. Blanda ner den till en jämn smet. Vispa grädden i en egen bunke. Rör därefter ner den vispade grädden i smeten för hand eller med lägsta hastigheten på elvispen. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp. Rör försiktigt med en sked eller slickepott ner de vispade äggvitorna. Krossa kexen. Lägg  kaksmulorna jämnt fördelat på botten av en rund form med löstagbar botten. Häll smeten ovanpå och bred ut den jämnt. Ställ in i frysen i minst 4 timmar.

Vid servering: Tag ut cheesecaken 15-30 minuter i rumstemperatur före servering

 

 

Rekommenderade inlägg

5 kommentarer till “Inspiration till midsommartårtan.

  1. Smarriga recept! Själv ska jag göra midsommardesserten Frozen cheesecake med limegranité från Made by Mary. Har gjort den många gånger och gästerna blir alltid imponerade. Den ser avancerad ut men är i själva verket ganska lätt att göra. Rekommenderas varmt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.