Tips på mat, lekar och snapsvisor till Midsommar.

 

Bilder från Pinterest

 

Kvällarna den här veckan går åt till att, gladeligen, planera för midsommar. Midsommarafton i år ska jag spendera med min syster och ett skönt gäng vid en sjö. Om vädret håller sig fint kommer vi inta sillunch på en brygga och sedan fortsätta eftermiddagen/kvällen med lekar, drinkar, grillbuffé och en fasligt massa skratt. God mat och gott sällskap, det är det perfekta receptet för en lyckad midsommarafton.

I år har vi delat upp ansvaret lite och på min lott står bland annat lekar, snapsvisor och dessert. Tänkte jag skulle dela med mig lite av tankar, idéer och recept inför midsommar; ifall någon skulle behöva lite sista-minuten-inspiration.

 

SILL-LUNCH: För mig är det helt otänkbart att inte äta en klassisk sill-lunch på midsommarafton. Den brukar se ganska identisk ut år för år, med undantag för någon ny, hypad, smak på sillen som kanske är ”årets nyhet”. Men överlag brukar sill-lunchen innehålla: färskpotatis, olika sorters still (självklart matjess!), gubbröra, silltårta (recept HÄR), gräddfil, hackad rödlök + gräslök och en variant på varm gubbröra (recept HÄR).

SNAPSVISOR: För er som önskar ett färdigt, utskrivbart snapshäfte har jag gjort ett själv. Ladda ner och skriv ut här (LÄNK). OBS! Ej rumsrena snapsvisor.

LEKAR: Oavsett ålder är det alltid roligt med lekar och att liksom låta maten sjunka ner en aning efter lunchen. Några klassiska favoriter är Levande Tipspromenad (LÄNK), Norsk Karaoke (lyssna på en låt med hörlurar och nynna. Alla andra gissar låten), Dragkamp, Papperspåse-leken (ställ en papperspåse på golvet som var och en ska försöka få upp från golvet med enbart hjälp av munnen. Enbart fötterna får nudda golvet. Sedan river man av delar av påsen så att den blir mindre och mindre och då också svårare att få tag på. Den som är vigast och får upp påsen när den är som minst vinner), Kubb, Banan-leken (Knyt en banan/gurka i ett snöre (eller lägg dem i en strumpbyxa) runt midjan. Sen gäller det att förflytta en tennisboll fram och tillbaka runt en kon endast med hjälp av att svinga bananen/gurkan. Lämna över till nästa person i laget. Första laget där alla har hunnit klart vinner). Dans runt midsommarstången.

TÅRTA: Desserten är liksom kronan på verket på sill-lunchen och för att man ska orka äta mycket tårta är det klokt att köra några lekar mellan lunch och tårta. Letar du efter inspiration till desserten på midsommarafton har jag skrivit ett inlägg tidigare om det här (LÄNK). I år ska jag göra en Pavlova till dessert med mängder av grädde och färska bär. Mums!

DRINKAR: Att bjuda på något festligt i glasen hör liksom till. Och med festligt så betyder det absolut inte att det måste vara alkohol. Tror nästan jag tycker alkoholfria drinkar är godast! Det fina med alkoholfria drinkar är att, den som vill, kan byta ut alkoholfritt mousserande till champagne eller tillsätta någon cl med ljus rom, gin eller vodka i efterhand. Då blir det liksom valfritt. Detta är några somriga favoriter: Flädermojito (3cl koncentrerad flädersaft, 3cl limejuice, 10st myntablad, 1 tsk rörsocker, sodavatten, is (ev. 6cl ljus rom)). Rabarberbellini (3cl koncentrerad rabarbersaft, 12cl mousserande), Birra Limone (15cl öl av typen ljus lager, 10cl citronläsk, is), Grapefruktbellini med rosmarin (recept HÄR).

GRILLKVÄLL: När hungern börjar göra sig påmind igen är det trevligt att avsluta Midsommarafton med en grillkväll. För enkelhetens skull kan värdparet fixa tillbehör och gästerna tar med sig det de själva önskar lägga på grillen. Själv är jag sugen på att grilla mycket grönsaker just nu, det är ju så gott och känns som en fräsch avslutning på dagen!

 

Rekommenderade inlägg

4 kommentarer till “Tips på mat, lekar och snapsvisor till Midsommar.

    1. Åh, så spännande smaker med lime och lavendel! Vill du dela med dig av receptet läser jag det gärna 🙂 Kram och trevig midsommar!

  1. Var inne på din systers blogg och såg din fina klänning du hade igår! Vart har du hittat den? Trevlig fortsättning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.