Plommonsylt med chiafrön.

 

 

Alltså, WOW! Jag bara måste tipsa om denna rekordsnabba plommonsylt med chiafrön som utöver att vara supergod även är helt sockerfri, vegansk och kan ätas av oss (i alla fall mig) som är allergiska mot stenfrukter.

Jag har en så kallad korsallergi vilket betyder det att jag reagerar på liknande allergiämnen från olika källor. Det beror på att proteinerna i vissa retande ämnen (allergener) från olika djur och växter är besläktade med varandra, och att immunförsvaret därför har svårt att skilja dem åt. Korsallergi är särskilt vanligt hos oss med pollenallergi som kan bli överkänsliga mot exempelvis äpplen, nötter och stenfrukter. Dock är proteinet är mycket värmekänsligt och du som är allergisk mot ex. äpplen upplever oftast att det går utmärkt att äta tillagade äpplen, t ex äppelmos och äppelpaj. Samma sak gäller för stenfrukter. I alla fall för mig – Allergi är mycket individuellt och varierar också mellan olika dagar. Prova dig därför fram försiktigt (alltid i sällskap med någon och med mediciner nära till hands!) för att se vad som fungerar för just dig!

Hur som helst. Jag är, till min förtvivlan, alltså allergis mot stenfrukter och kan inte njuta av plommon, avokado, nektariner, mango eller annan frukt som har 1 kärna. Väldigt synd tycker jag då jag tycker det verkar så fruktansvärt gott. Men, det finns alltså kryphål för mig som gör att jag kan komma runt min allergi och njuta av smaken hos vissa livsmedel ändå. Som till exempel när jag kokar plommonsylt. Då förstörs allergenerna som jag inte tål och “simsalabim” så kan jag äta sylten. Himla bra!

Så igår på min kvällspromenad hade mina underbara grannar ställt fram en hink med plommon från deras trädgård. Jag norpade åt mig 10 stycken och gick sedan hem för o koka sylt.

Denna sylten är som sagt vad helt sockerfri, vegansk och fruktansvärt god. Fullproppad med nyttigheter dessutom och väldans god att ha på morgongröt, i filmjölk eller till scones. Då den inte innehåller något konserveringsmedel bör den dock ätas upp inom några dagar. Så gör hellre en liten sats och gör den fler gånger. Det tar ändå inte mer än 10-15 minuter att göra. Det enda du behöver är:

• 10 st plommon
• 1 msk vatten
• 1 krm äkta vaniljpulver
• 2 msk chiafrön

Börja med att pilla ur kärnorna från plommonen. Lägg dem sedan i en kastrull med 1 msk vatten och låt koka i ca 10 minuter tills de blivit helt mjuka. Tillsätt vaniljpulver och mosa till en sylt. Dra av från plattan och rör ner chiafrön. Låt stå i ca 10 minuter så att fröna får svälla, sedan är sylten klar att servera!

 

 

Rekommenderade inlägg

4 thoughts on “Plommonsylt med chiafrön.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *