Tips från Prag #001 – ESKA

 

 

Här kommer ett av mina första tips om ni ska resa till Prag (kommer sammanfatta alla i en guide senare). Men alltså, ja – första tipset. Och vem vore jag om inte första tipset handlade om mat? Haha. Letar själv alltid tips på restauranger/caféer när jag ska resa för jag tycker mat i vacker miljö är bland det viktigaste på en resa. Bara tanken över att sitta på en turistgata och sleva i sig någon dålig pasta carbonara beställd på en plastmeny med bilder på maten(!) får mig att rysa. På riktigt. Sätter ALDRIG min fot på sådana ställen, då går jag hellre ytterligare 6km tills fötterna värker och magen skriker av hunger bara för att hitta den perfekta restaurangen.

MEN, målet är ju inte att förvirrat irra runt och leta bra ställen, nej – dessa vill man ju ha koll på innan man åker. Så därför tänkte jag dela med mig utav några favoriter på resan och först ut är restaurangen ESKA. Restaurangen ligger i det populära distriktet Karlin i Prag (där vi hade vår AirBnb-lägenhet) och det är en fantastisk restaurang som fått mycket beröm i lokala guider och världen över. Restaurangen erbjuder allt från frukost, café, lunch och middag. För frukost på helgerna och middag (oavsett veckodag) rekommenderas att man bokar bord – vilket man kan göra smidigt online på deras hemsida. Vi valde att boka bord här för deras populära a´la carte-meny en utav kvällarna på vår resa. Bland det härligaste på ESKA enligt mig (utöver fantastisk inredning och bra service) är att kvällsmenyn byts ut varje dag. Japp, ni läste rätt; varje dag. Menyn baseras alltså på det kockarna funnit på de lokala marknaderna och varje kväll innehåller den något nytt. Inte nog för att det är bra att handla efter säsong, den varierande menyn gör också att man kan komma tillbaka flera kvällar i veckan och alltid hitta något nytt på menyn – HUR kul är inte det?!

Hur som helst. Jag och Emilie njöt denna kväll av Eska’s egna surdegsbröd tillsammans med smör och salt (smaksatt med alger) och ett glas Chardonnay till förrätt. Fick också in ett chips på svarkål med getostcréme (vansinnigt gott). Till varmrätt sedan beställde Emilie in kyckling med ugnsrostat päron och pumpapuré och jag? jag beställde in lamm som serverades med puré på aubergine, grönkål och rostad lök. Mums! Till efterrätt blev vi rekommenderade deras dessert ”Äpple med cider” som vi beställde in och delade på. Små, ciderinkokta äpplen som serverades tillsammans med en créme som vi inte riktigt kunde avgöra vad den var gjord på – men det var verkligen en god smakupplevelse! Mätta och belåtna var vi sedan dem som typ lämnade restaurangen sist för kvällen och på nedervåningen, innan utgången passerade vi kockarna som satt samlade vid ett bord och med penna och papper planerade morgondagens meny. Fantastiskt!

 

 

Rekommenderade inlägg

One thought on “Tips från Prag #001 – ESKA

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *