Min Prag-guide.

Har försökt samla mina bästa Prag tips till er här i denna guide.
Prag är en helt fantastisk stad med så himla mycket härligt att erbjuda. God mat, goda drycker, fantastisk arkitektur och bra shopping. Svårt att inte förälska sig. Några av tipsen nedan har jag skrivit lite mer ingående om och de hittar nu under kategorin PRAG här på bloggen.

Om ni någon gång besöker staden hoppas jag att denna guide kan vara till hjälp och kanske blir några av mina favoriter kanske även dina?

BOENDE

Vi hyrde lägenhet via AirBnb och kunde inte varit mer nöjda med vårt val. Våra värdar var så kallade ”Super hosts” och det är ett säkert tips att gå efter på AirBnb. Vi blev så himla väl omhändertagna och värdarna hade försett oss med alla möjliga sorters bekvämligheter. Lägenheten hade också ett perfekt läge i stadsdelen Karlín som är Prags nya up-and-coming area. Här finns hippa restauranger, bra kaffe och charmiga butiker. I Prag reser man otroligt billigt och effektivt i kollektivtrafiken så att bo här och sedan ta sig med buss/tunnelbana till andra stadsdelar är väldigt smidigt. Rekommenderar verkligen stadsdelen!

MAT & DRYCK

Můj šálek kávy
Křižíkova 386/105, 186 00 Praha 8-Karlín

Caféet sägs ha Prags bästa kaffe så detta var ett givet besök för oss. Caféet ligger i stadsdelen Karlín och var det första ställe vi besökte efter vi checkat in i vår lägenhet. Vi beställde en magisk god svampgulasch till lunch med hembakat bröd och drack givetvis kaffe (som var otroligt gott). Stället är väldigt hippt med udda bord och stolar och för kaffenörden är detta ställe ett måste. Kom hit för frukost, lunch eller bara en kaffe.

Eska  (@eska_karlin)
Pernerova 49, Karlín, 186 00 Praha 8-Karlín-Praha 8

Ett utav Prags bästa ställen! Passar för frukost, lunch, fika, middag. För middag bör man boka bord. Bland det härligaste på ESKA enligt mig (utöver fantastisk inredning och bra service) är att kvällsmenyn byts ut varje dag. Japp, ni läste rätt; varje dag. Menyn baseras alltså på det kockarna funnit på de lokala marknaderna och varje kväll innehåller den något nytt. Otroligt härligt! Jag har skrivit lite mer ingående om restaurangen som ni kan läsa mer om HÄR.

Super Tramp Coffee
Opatovická 160/18, 110 00 Nové Město

Supermysigt kaffe-hak nära gamla stan i Prag. Svårt att hitta så ett måste är en GPS på telefonen. Det är inte skyltat så för att komma hit går man genom en tunnel som leder till en skola, mellan byggnaderna ligger sedan denna bakgård som både jag och Emilie förälskade oss i och som vi gärna besökt igen! Här är det också väldigt duktiga på kaffe och jag testade deras berömda Kaffe Tonic. Om det föll mig i smaken? Njaa.. men stället gjorde klart det! Åh, längtar tillbaka dit då jag och min favorittjej satt på trappan utanför, drack kaffe, pratade killar, spelade quiz på mobilen och planerade vad vi skulle shoppa härnäst.

Coffee Room (@coffeeroomprague)
Korunní 1208/74, 101 00 Praha 10-Vinohrady

Hipster-café som serverar gott kaffe och hälsosamma (gröna) frukostar & fika. Både jag och Emilie älskar dessa typer av ställen! Där maten är fräsch, stället mysigt och personalen avslappnad. Vi beställde in en magiskt god bovetegröt med färska bär, lönnsirap och pepparkakskryddor. Ja, nu hör ju så gott! Deras banana bread eller granola såg inte heller ut att gå av för hackor.

Bokovka (@bokovka)
Dlouhá 729/37, 110 00 Staré Město

Riktigt coolt vinotek med en innergård av slitna byggnader och tvätt som hänger tvärs över innergården. Ett väldigt Instagram-vänligt ställe! Utöver dryck kan man även äta enklare tilltugg till vinet (ost, charkisar m.m.). Stället öppnar kl 17.00 och är perfekt för ett immigt glas vin i väntan på kvällens restaurangbesök. Rolig fakta är att jag och Emilie råkade snubbla in här när det var en private tillställning med champagneprovning. Men vi fick allt varsitt glas av gentlemännen.

Café Letka (@cafeletka)
Letohradská 44, 170 00 Praha 7 

Ett superbra café i en otroligt fin lokal som som serverar fantastisk frukost, lunch och goda drycker. Här kan du beställa såväl en skummig cappuccino som en läskande drink. Stället är också kända för sin brunch på helgerna och här rekommenderas då att boka bord. Jag har skrivit lite mer ingående om caféet som ni kan läsa mer om HÄR

SaSaZu (@sasazu_restaurant)
306/13, Holešovice, Bubenské nábřeží, 170 00 Praha 7

Asiatisk, fancy restaurang som har prisbelönt mat och väldigt häftig inredning. Här är matkonceptet ”sharing is caring” och här blandas hela det asiatiska köket och smakerna (och servicen) är helt enastående! Vi avslutade vår resa med ett besök på denna restaurang och fick den bästa avslutningen vi kunde tänka oss! Jag har skrivit lite mer ingående om restaurangen som ni kan läsa mer om HÄR

Andra ställen som jag hört mycket gott om men som vi tyvärr inte hann besöka:

AnonymouS Bar
Cool bar där temat anspelar på filmen V for Vendetta. Ligger i Gamla stan. Har även en ”syster-bar” som heter AnonymouS Shrink’s Office. 

la Boheme Cafe
Mysigt kaffe-hak/café nära Jirak farmers’ market. Serverar gott kaffe, fika och smörgåsar.

L’Fleur Mixology Bar (@lfleurbar)
Cocktail-bar med spännande cocktails i cool miljö.

Bánh Mì Makers (@banhmimakers)
Vietnamesiskt lucnhhak som serverar allt från ramen till springrolls etc. 

Bar Cobra (@barcobra)
Restaurang/bar med industrikänsla som är öppet 19 timmar om dygnet. 

Bistro Proti Proudu (@bistro.proti.proudu)
Bra ställe för frukost och ska tydligen ha riktigt goda bakverk. 

Sisters
Coolt café som serverar ”öppna smörgåsar”, lite som danska smörrebröd. 

SE & GÖRA

Marknader.
Jag älskar att besöka marknader när jag är utomlands! Vi besökte två stycken marknader under vår resa; Jirak Farmers Market som är mer en lokal marknad med frukt, grönt och mat samt Havelske Trziste som är en turistig marknad som säljer krimskrams. Ingen av marknaderna var särskilt WOW, men ändå roligt att besöka dem. Utöver dessa två hade jag med ytterligare namn på min lista som vi dessvärre inte hann besöka. Dessa var Holesovice Market, Dejvice Farmers Market & Naplavka Farmers Market.

John Lennon Wall
Velkopřevorské náměstí, 100 00 Praha 1

Populär vägg som täcks av John Lennon-motiv. Perfekt ställe för en selfie så glöm inte din selfie-stick!! 

Klementinum Library
Mariánské nám. 5, 110 00 Staré Město

Världens kanske vackraste bibliotek? Här kan man gå en guidad tur på 45 minuter (300czk/pers) som avslutas med en tur till toppen så man får grym utsikt över staden. Har skrivit mer om detta i ett separat inlägg HÄR

Karlsbron
Karlův most, 110 00 Praha 1

Prags näst äldsta bro. Här finns musikanter, karikatyrmålare, försäljare av souvenirer osv. Från bron har man en vacker utsikt över floden Moldau, Tjeckiens längsta flod som delar staden i två delar. Kom hit tidig morgon för att slippa havet av turister. Bästa området för att fotografera svanar, med bron i bakgrunden är den nord-västra sidan av bron, nära Chihelna street.

Palladium
nám. Republiky 1, 110 00 Nové Město

Prags mest kända galleria har 170 butiker och ett 30-tal restauranger och kaféer. Palladium ligger vid Náměstí Republiky, i centrala Prag, och nås lätt till fots, med spårvagn eller tunnelbana. Bland butikerna finns klädmärken som Calvin Klein, Lacoste, Guess, Levi’s, Esprit, och H&M. 

Även gatan Na Příkopě och Václavské náměstí är bra shoppinggator.

ÖVRIGA TIPS 

Tunnelbana och spårvagn är billigt i Prag och gör det enkelt att upptäcka fler intressanta stadsdelar. Men frestas inte att fuska – böterna om man åker utan biljett är höga och kontrollanterna struntar i alla bortförklaringar. Biljetterna köps i automater vid tunnelbanestationen (OBS! Automaterna tar endast mynt!) men du kan också köpa biljetter i tidningskiosker och då betala med kort. Du köper biljetter efter tid i Prag. Om jag inte minns fel kan du välja en biljett som är giltig 30, 60, 90 minuter eller en biljett giltig 24h eller flera dagar. Biljetten MÅSTE stämplas innan du hoppar på tunnelbanan (detta görs innan du ”åker ner” vid tunnelbanestationen) och det är alltså tiden från stämpling som gäller. Så är du osäker på hur lång tid sträckan du ska åka tar? Köp heller en biljett med lite längre giltighetstid. Priset är ändå riktigt billigt.

Valuta 2018: 1 tjeckisk koruna = 0,45 svenska kronor. 

Prisnivå 2018: Två tredjedelar av den svenska. 

Boken ovan är en Prag-guide skriven av lokalinvånare. En ny guide ges ut vartannat år. Tips tips tips! Här fanns otroligt många bra smultronställen som INTE är turistiga.

Rekommenderade inlägg

1 kommentar till “Min Prag-guide.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.