Kanske världens godaste äppelpaj.

 

 

Igår bakade jag en av de bästa äppelpajerna jag ätit i mitt liv. Kanske världens godaste? Den ligger i alla fall där uppe på toppen och tävlar om prispallen. Receptet på pajen hittade jag inne på FREDRIKS FIKA likaså den rårörda vaniljkrämen jag serverade till som var cirka så god att jag, utan att skämmas, kunde ätit den med sked i beundransvärda mängder. Vill ni veta receptet? Klart ni vill 🙂

 

Till 1 liten paj (räcker till ca 4 portioner, går bra o dubbla om man vill göra större paj).

Deg:
2, 1/4 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100g smör

Fyllning:
6 stora äpplen, av fast sort (jag använde Ingrid Marie)
25g smör
1 msk råsocker
1-2 tsk pepparkakskrydda

1 ägg

 

Börja med att knåda ihop degen. Lägg den sedan svalt i kylskåpet så den får ”sätta sig” i ca 20 minuter. Under tiden sätter du ugnen på 200 grader och så skalar du, kärnar ur och klyftar äpplena. Stek sedan dessa, på medelhög värme, i ca 3 minuter. Tillsätt sedan socker och kryddor och stek hastigt så att äpplena karamelliseras. Ta sedan fram en liten form som du smörar botten och kanterna på. Ta sedan ut degen ur kylen och dela i två delar. Den ena halvan kavlar du ut, tunt (förslagsvis mellan två bakplåtspapper) och klär sedan formen med. Pensla sedan botten med ett uppvispat ägg. Lägg sedan i fyllningen i formen och kavla ut den andra halvan av degen till ett lock. Haha, det gick mindre bra för mig just med denna delen i receptet, så kan meddela att det går att ”trycka ut” locket på pajen också. Blir inte lika snyggt, men smaken är densamma. Lyckas du kavla ut ett fint lock så gör lite lufthål i locket innan du penslar med ägg och placerar formen i nedre delen av ugnen. Baka pajen i ca 30 minuter, eller tills den fått fin färg. Ta ut och låt svalna något innan du serverar med rårörd vaniljkräm.

 

Rårörd vaniljkräm:
2 st äggulor
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
2 dl grädde

Börja med att vispa grädden fast. I en annan bunke vispar du sedan äggulor, socker och vaniljsocker fluffigt. Vänd sedan ner grädden i äggulorna. Klart! Godare vaniljkräm får man tusan leta efter.

 

 

Rekommenderade inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *