Tips från Prag #002 – Klementinum Library

 

Denna bild från Google då det rådde fotoförbud inne i biblioteket

 

Jag kan ju ärligt säga att jag inte är särskilt mycket för klassiska sevärdheter när jag är på resa, men ett o annat landmärke eller historisk byggnad kan vara trevligt att få med på resan. Speciellt när det också kan innebära en storslagen utsikt över något. Av denna anledning besökte vi KLEMENTINUM LIBRARY under vår resa till Prag. Nationalbiblioteket i Prag är inte bara ett av Europas äldsta bibliotek – det är ett av världens allra vackraste också – inte minst delen som byggdes under barocktiden och som är häpnadsväckande vacker!

Ett inträde och guidad tur kostar 300czk (ca 125 svenska kronor) och du kommer inte in i byggnaden utan att gå tillsammans med en guide. Den guidade turen är ca 50 minuter lång och även om jag inte riktigt är bekväm med att vallas runt som en skock får är det ändå värt det, med tanke på vad man får se. Det gamla biblioteket är bland det vackraste jag sett, herregud så pampigt! Dessvärre rådde fotoförbud inne i biblioteket så jag fick snällt lägga ned kameran, men alltså wow! Här ryms originalböcker från 1000-talet och totalt sett finns här nära 7 miljoner böcker som samlat århundrade av damm på sig och hela miljön andas mystik. Bara en titt i biblioteket var värt inträdet och att känna sig som ett får på vallning. Men inte nog med det, efter rundturen i de gamla salarna så väntade också några smala trappor upp till utkikstornet. Utkikstornet där Emilie (som lider av höjdskräck) höll sig väldigt nära väggen på, men som jag älskade! Att få blicka ut över staden och befinna sig på en hög punkt är så himla häftigt. Fick väldigt bra överblick över de vackra takåsarna och att gå alla de knarrande trappstegen hit var definitivt värt det.

Så ja. Gillar ni historia och vacker utsikt så får ni inte missa ett besök här om ni åker till Prag ♥

 

 

Rekommenderade inlägg

One thought on “Tips från Prag #002 – Klementinum Library

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *