Konsten att veckohandla.

 

 

Veckohandla. Gör ni det? Själv har jag det som en stående rutin och jag brukar veckohandla på söndagar och planerar då mina måltider så att jag har koll på vad jag ska äta måndag-fredag den kommande veckan. När helgen sedan kommer gör jag ofta en ny handling där jag köper sådant jag är sugen på och mat som är lite ”lyxigare”. Personligen älskar jag att veckohandla och har gjort det så länge jag kan minnas. Det är ett perfekt sätt att spara pengar på samtidigt som man planerar veckans måltider in i minsta detalj och på så sätt undviker allt som stavas för matsvinn. Avskyr verkligen att slänga mat och gör det nästan aldrig.

Att komma in i en bra rutin för veckohandlingen har tagit mig lång tid. Numera vet jag vad jag har hemma och varje vecka fyller jag på med färskvaror medan basvaror och torrvaror fyller jag på mer sällan (kanske var 3:e vecka…). Genom att veckohandla (och göra matlådor) sparar jag otroligt mycket pengar samtidigt som jag själv håller koll på vad jag stoppar i mig och vad som finns i mitt kylskåp. Genom veckohandling undviker jag också att hamna i ”hungerfällor” där man går i matbutiken superhungrig och slänger ner allt man är sugen på i korgen (som oftast råkar bli ganska onyttiga saker). Att springa i matbutiken var och varannan dag blir därför inte ett så smart val, varken näringsmässigt eller för plånboken.

Mina veckohandlingar nu för tiden innehåller ganska mycket vegetarisk mat och detta gör också att jag sparar mycket pengar. Genomtänkt vegetarisk mat är superbilligt och många som skyller på att ”grönsaker är dyrt” har mycket att lära. Handlar man smart och råvaror efter säsong får man otroligt näringsrika måltider för nästan inga pengar alls. Med min bakgrund som utbildad hälsocoach är mat mycket viktigt för mig och jag ser alltid till att kylen är välfylld av näringsrik och bra mat. Måndag-fredag är jag inte särskilt spontan med mina måltider utan äter det jag på förhand har bestämt och köpt in. Under helgerna däremot går jag gärna i matbutiken och handlar det jag är sugen på. På så sätt upprätthåller jag en bra balans både innehållsmässigt, plånbokmässigt och själsmässigt (vissa måltider ska man ju äta för själen också, haha).

 

Denna vecka ser mina måltider ut ungefär såhär:

Frukostar:
Havregrynsgröt med bär och mjölk. Kokta ägg. Naturell yoghurt med frukt och granola. Smoothiebowls.

Luncher (matlådor) & Middagar:
Grönkålssallad med falafel, äpple, hummus, fetaost. Torsk med kapris och citron serverad med knaperstekt bacon, kokt potatis, senapscreme och grillad spetskål. Tonfiskgryta med krossade tomater, paprika serverad med broccoli och ris.

Mellanmål:
Chiapudding med bär. Smörgås med spenat och kokt ägg. Frukt. Smoothies. Stekta ägg.

 

På bilden ser ni veckans inköp och det som jag redan hade hemma och som jag kompletterade veckans handling med är: ägg, havregryn, potatis, chiafrön, havremjölk, krossade tomater, falafel, ris dijonsenap, broccoli. Kanske vore det av intresse att jag fotograferar mina måltider under 1 vanlig dag och skriver ut recept? Själv älskar jag mat och näringslära och skulle kunna prata om det cirka hur länge som helst.

 

 

10 kommentarer till “Konsten att veckohandla.

  1. Älskar att planera livet överlag. Kul att du delar med dig. Jag inser återigen att vi äter på liknande sätt😊

  2. Ja! Fota gärna och dela recepten, har äntligen bestämt mig för att fokusera på kosten och balansen. Är dessutom vegetarian, så alla inspiration är välkommen!

  3. Väldigt bra inlägg 🙂 Försöker att lära mig mer om näringslära och bra mat för tarmfloran. Hade varit roligt med fler av dessa för inspiration, kanske varje vecka eller en gång i månaden. Också kul med bilder och recept 🙂

    1. Åh så roligt – kul med fler som är intresserade av näringslära! Jag ska absolut dela med mig av tips, tankar, recept och idéer 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg