Min personliga guide till Paris.

Okej hörni… bättre sent än aldrig, right? Tänkte jag skulle sätta samman en Parisguide till er. Vi besökte ju den romantiska staden i mitten av april för att fira min och min systers 30-års dag med vacker arkitektur, god mat, fantastiskt sällskap och vårsol. Inför resan hade jag (i vanlig ordning) satt samman en guide med mina tips och i guiden fanns över 40st(!) restauranger, tips på sevärdheter och massa annat. Vi hann givetvis inte med allt på guiden, men de ställen vi hann besöka älskade jag och tänkte därför dela med mig av mina bästa tips. Hoppas denna personliga guide till Paris kan vara till nytta om du någon gång reser till den fantastiska staden ♥

VART SKA MAN BO NÅGONSTANS?
Vi hyrde lägenhet via AirBnb (älskar det!) och fick en fantastisk lägenhet med högt i tak, inbyggda bokhyllor och vackra fönster. Vi bodde i stadsdelen Marais där jag bott en gång tidigare och jag måste säga att det är mitt absoluta favoritområde i Paris. Fyllt av trendiga restauranger, små mysiga kvarter, härliga butiker, marknader och uteserveringar. Reser jag till Paris är det här jag bor, alla gånger.

TIPS PÅ RESTAURANGER OCH CAFÉER
Det här är nog mitt favoritområde när det kommer till resande; att upptäcka nya restauranger, barer och caféer. Mat och dryck är en extremt viktig del när jag reser och jag älskar att hitta genuina platser som bjuder på såväl en härlig matupplevelse som mysig miljö. Vi prickade in några riktiga guldkorn på vår resa och vi åt supergott varje dag. Här kommer några tips.

Ober Mamma (107 Boulevard Richard Lenoir, 75011 Paris)  – INSTAGRAM
Ober Mamma är en italiensk restaurang som ägs av gruppen Big Mamma. Big Mamma har totalt sett 6 restauranger, 1 bar och 1 foodcourt i Paris och alla är värda ett besök. Utöver väldigt fina miljöer (älskade inredningen och porslinet) är också maten i världsklass om man som jag älskar det italienska köket och inte tackar nej till burrata, stenungsbakad pizza eller tryffelpasta. På restaurangen går det inte att boka bord utan här gäller det att hänga på låset när restaurangen öppnar kl 18.45 för att ha en chans att få bord. Vi kom till restaurangen kl 19.00 och hade tur att vi det sista bordet vid baren. Vi beställde in drinkar och sedan burrata, bruschetta och chark till förrätt och sedan tog vi alla varsin pizza till huvudrätt. Och herregud så gott – lätt den bästa pizza jag ätit! Hit hade jag definitivt kommit tillbaka för maten, drinkarna och sorlet från trendiga parisare.

Cafe FouFou (10 Rue Oberkampf, 75011 Paris) – INSTAGRAM
Ett av frukosthaken vi hade spanat in var Cafe FouFou. Här fanns SÅ mycket gott och hälsosamma alternativ så som chiapudding och omelett varvades med fattiga riddare och scones. Allt lagat efter beställning och med mycket kärlek. Vi beställde in cirka allt på menyn och frossade i frukost och gjorde oss redo för en solig dag i Paris. Mer bilder och ett längre inlägg kring caféet finner ni HÄR.

Le Bistrot Paul Bert (22 Rue Paul Bert, 75011 Paris) – INSTAGRAM
En genuin fransk restaurang som serverar klassisk fransk mat tillagad med mycket omsorg. Här får man nästan boka bord någon vecka i förväg för att få möjlighet att äta. Bordsbokning sker endast via telefon och med hjälpa av någon form av knagglig fransk-engelska från min sida lyckades jag boka ett bord för 4 och oj så bra det blev. På en liten smal gata finner ni restaurangen och menyn presenteras genom att en av kyparna ställer en stor griffeltavla på bordet där kvällens meny står skriven i skrivstil på franska med kritor. Vi beställde in ryggbiff och anka och drack rödvin ur karaff och hade livets kväll på detta ställe. Genuint, varmt och rustikt och även om priserna var i överkant (ca 35€ för en varmrätt) var det värt varenda krona.

Pink Mamma (20bis Rue de Douai, 75009 Paris) – INSTAGRAM
Pink Mamma tillhör även denna gruppen Big Mamma och det var här vi veckor innan resan bestämde av födelsedagslunchen skulle äga rum – på Pink Mamma kan du nämligen boka bord under lunchtid (tips är att göra det några veckor i förväg och lämna ett meddelande om att man önskar sitta på 3:e (översta) våningen). Vi fick kanske restaurangens vackraste bord på den översta våningen och ljuset flödade in på denna färgsprakande restaurang medan vi åt kanske världens bästa födelsedagslunch och fick presenter utav killarna. Vi åt burrata, chark och så en helt magisk tryffelpasta till lunch och var så mätta att vi kunde rulla fram när vi gick därifrån.

Café Boheme (19 Boulevard Edgar Quinet, 75014 Paris) – INSTAGRAM
Detta café/restaurang besökte vi för en solig lunch. Inredningen här är verkligen bohemisk och udda stolar möter färgsprakande väggar och torkade blommor – så himla fint! Här kan du beställa in allt från frukost till charkbricka, drinkar och väldigt goda måltider. Vi åt sötpotatis med fetaostcreme, burgare och fish taco medan vi sippade på drinkar och njöt av ännu en dag i Paris.

République of Coffee (2 Boulevard Saint-Martin, 75010 Paris) – INSTAGRAM
Vår sista dag i Paris promenerade vi till detta frukostställe och gick loss på menyn. Här kan du beställa in pocherade ägg, gröt eller göra som vi och gå loss på onyttigheterna. Vi beställde in amerikanska pannkakor med frukt och fattiga riddare som var så goda att det nästan var löjligt. Till detta drack vi skummig cappuccino och blickade ut över Paris som vaknade till liv.

Paperboy (137 Rue Amelot, 75011 Paris) – INSTAGRAM
Stannade här direkt när vi kom från flyget på morgonen för en andra frukost. Åt grillade smörgåsar, yoghurt med färsk frukt och drack finkaffe. En rolig detalj på detta hippa café är att vid varje bord ligger det papper och pennor och tanken är att man ska vara kreativ när man väntar på maten. Ett roligt inslag för såväl stora som små.

Derrière (69 Rue des Gravilliers, 75003 Paris) – INSTAGRAM
Fick tips på denna restaurang av min bloggkollega Emma och här bokade vi bord på födelsedagskvällen. Det går bara att boka bord 1 vecka fram i tiden (enklast gör man det på hemsidan) och här gäller det att vara snabb när platserna släpps för att få möjlighet att få bord. Restaurangen serverar rustik fransk mat med en twist och här åt vi fantastiskt god boeuf bourguignon och avslutade med rispudding med kolasås till efterrätt medan killarna stod upp och sjöng och personalen kom in med tårtljus. Utöver maten så kommer de flesta hit för miljön. Restaurangen är uppbyggd som ett hem och här ryms udda bord och stolar med bordtennisbord (perfekt pausunderhållning mellan maträtterna) och på andra våning kan du till och med sitta i sängar och äta och dolda rum finns bakom garderober i sann Narnia-anda. Otroligt häftigt! Även deras innegård är riktigt mysig att sitta på om man besöker staden en varm sommarkväll.

Fler tips på matställen som vi tyvärr inte hann besöka men som ser riktigt trevliga ut är takbaren Le Perchoir Marais, restaurangen Grandcoeur, frukosthaket Fougère Café samt Cafe Berry.

ATT SE & GÖRA
Paris är ju en magisk stad så att bara spatsera gatorna upp och ner räcker gott och väl för att man ska bli förälskad i staden. Vissa kvarter är helt klart charmigare än andra och jag gillar 9:e, 3:e och 11:e arrondissementet lite extra mycket. Nedan kommer lite specifika tips på både klassiska och personliga favoriter.

Eiffeltornet
Ja, det är ju ett måste att se Eiffeltornet om man åker till Paris. Jag har sett det en gång innan och denna gången beslutade vi oss även för att gå/åka upp i tornet. Ett tips är att komma hit precis när det öppnar för att undvika de värsta köerna. Vi tog trapporna upp så långt det gick och sedan hissen sista biten och herregud så högt det var! Jag trodde inte jag var så höjdrädd, haha. Och även om det kanske känns lite ”turistigt” att åka upp i tornet kan jag verkligen rekommendera det. Vill man fotografera tornet gör man det bäst på ”andra sidan” floden Seine uppe vid platsen Trocadero eller precis när ni kommit över bron kan ni gå ner till vattnet för att ta en bild likt den ovan.

Merci (111 Boulevard Beaumarchais, 75003 Paris)
Denna conceptstore tillhör en av mina favoritbutiker i Paris. Här finns allt från ett bokcafé till inredning, kläder och skönhetsprodukter. Jag köper alltid med mig nagellack härifrån, prisvärda och otroligt bra kvalitét.

Notre Dame
Vi hade ju turen att se denna ståtliga kyrka bara några dagar innan den brann. Vi orkade dessvärre inte stå i den enorma kö för att gå in i kyrkan, men att bara befinna sig utanför är mäktigt. Överlag finns det så otroligt fina (och stora!) byggnader i Paris. Arkitekturen är enastående.

Enfants Rouges (39 Rue de Bretang, 3.e arr)
Härlig matmarknad i Marais!

Konstnärskvarteren
Så kallas området kring Sacre Coeur och det må krylla av turister här, men de charmiga kvarteren är ändå underbara. Gå hit, njut av folket, arkitekturen och ät en crêpe från något av alla små hål i väggen som säljer dem.

Sacre Coeur
När ni ändå strosar runt i konstnärskvarteren så måste ni ju såklart passera kyrkan och beundra skönheten (och utsikten över staden).

Musée du Louvre
Kanske ett av världens mest kända museum? Vi gick aldrig in i museet men bara ett besök utanför är värt promenaden dit. Även den anlagda parken som omger muséet är otroligt vacker och här hade jag gärna slagit mig ner för en picknick nästa gång.

 

 

4 kommentarer till “Min personliga guide till Paris.

  1. Hej!
    I mitt sökande efter de bästa Paris tipsen dök ditt inlägg upp. Även om det nu var några år sedan så undrar jag om du minns och har kvar vilken lägenhet i Marais ni hyrde. Letar precis där efter den bästa och är så rädd att gå på en nit 😅
    Tack för fin blogg

    1. Hej!

      Åh så underbart med Paris! Dessvärre var det min syster som bokade lägenheten via Airbnb, och hon hade dessvärre inte kvar den bokningen i mailen. Men finns många fina i det området, så är säker på att ni hittar något som passar 🙂
      Trevlig resa när det väl blir dags!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg