Det årliga pepparkaksbaket (+ godaste receptet på pepparkakor)


 

Igår var det dags för det årliga pepparkaksbaket hemma hos mig. Vi har haft detta som tradition de senaste 8 åren att baka pepparkakor och äta lutfisk tillsammans. Haha jag vet att många av er rynkar på näsan när ni läser lutfisk och undrar VEM som egentligen kan tycka det är gott?! Men tro det eller ej så är vi ett gäng som faktiskt gillar det och som gärna behåller lite gamla traditioner och äter lutfisk när det vankas juletider.

Hur som helst. Vi inledde med lutfisk och klassiska tillbehör till middag och sedan drack vi glögg och bakade pepparkakor tills fönsterrutorna blev alldeles immiga av värmen och vi hade mjöl på halva kroppen. Fy tusan så mysigt det är ändå att baka pepparkakor och denna lilla tradition jag har med några av mina vänner är det finaste jag har. Under tiden vi bakade lyssnade vi på julmusik och avverkade allt från Tinder-dejter, julkalendrar och nya lägenheter. Älskar mina vänner!

Pepparkaksdegen då? Naturligtvis hade jag gjort egen deg (köpt pepparkaksdeg går ju knappt att äta!) och receptet har hängt med min familj ända sedan jag var liten och jag tror kanske halva Sverige bakar ”Tant Harriets Pepparkakor”. Världens godaste blir pepparkakorna och receptet? Ja, det gör ni dagen innan och det kommer här:

300 g rumsvarmt smör
5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
1 msk malen kryddnejlika
2 tsk malen kardemumma
1 msk bikarbonat
2 dl vatten
13-15 dl vetemjöl

Rör fett, socker och sirap smidigt. Rör först ner kryddorna och bikarbonaten, sedan vattnet och sist det mesta av mjölet. Arbeta in resten av mjölet på bakbordet. Låt degen ligga övertäckt i kylskåp minst ett dygn. Ta fram en bit av degen i taget. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och kavla den tunt. Ta ut kakor med mått och lägg dem på kalla plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 4-5 minuter (200-225 grader) . Förvara pepparkakorna i burkar med lock i rumsvärme.

 

 

3 kommentarer till “Det årliga pepparkaksbaket (+ godaste receptet på pepparkakor)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg