Hallongrottor med smak av saffran.

Är ni precis som mig och älskar småkakor? Jag tycker tamigtusan att småkakor är LivetsLiv och skulle kunna knapra småkakor var och varannan dag. Som tur var håller jag mig från godsakerna de flesta av årets dagar, men titt som tätt så unnar jag mig en kaka eller två. Och just hallongrottor finns bland Topp 5 när det kommer till småkakor och jag tänkte jag skulle göra en julig variant av kakan. Svaret: jag blandade i saffran i degen och det blev cirka hur gott som helst. Perfekta småkakor som smakar jul och är perfekta att ha med som gå-bort-present eller som bidrag till dessertbordet på jul. Så här gör ni:

4 1/2 dl vetemjöl
1-2 pkt saffran (beroende på hur mycket saffranssmak ni vill ha, jag tog 2 pkt)
1 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
ca 1dl hallonsylt eller frysta, tinade hallon blandade med lite potatismjöl (tror även lingonsylt skulle funka bra i dessa små godbitar)

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200°C. Blanda samman mjöl, saffran, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Skär matfettet i mindre bitar och tillsätt det. Arbeta snabbt samman till en deg, gärna i matberedare. Om du låter degen vila en liten stund i kylen blir den lättare att hantera. Forma degen till valnötsstora bollar. Lägg i muffinsformar på plåtar. Gör en fördjupning i varje kaka och klicka i lite sylt/bärblandning. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt kallna på galler.

 

 

Rekommenderade inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *