Klädkod på bröllop – klädsel till dig som bröllopsgäst.

∼ innehåller adlinks ∼

Om 2-3 månader börjar bröllopssäsongen och många vill blicka framåt i dessa coronatider och rikta fokus på något härligare och vad är inte mer härligt än bröllop? Jag får många frågor (genom mitt jobb som chefredaktör på Bröllopsmagasinet) om jag inte kan skriva lite om de olika klädkoderna och ge tips på kläder till bröllopsgästerna. Och absolut kan jag göra det! Är du bjuden på något bröllop i år så läs klädkoderna noggrant och se till att följa dem för att respektera brudparet. Se också mitt allra viktigaste råd längst ner i denna post.

Frack- HÄR / Herrsko – HÄR / Klänning med paljetter – HÄR / Sandaletter – HÄR / Kuvertväska – HÄR / Örhängen – HÄR 

Högtidsdräkt / Frack
Den klädkod som är den mest formella och uppklädda är högtidsdräkt. Den kanske inte är så vanlig idag, men förekommer ibland inom ex. militären och kan vara värd att ha koll på. Klädkoden Högtidsdräkt innebär att de manliga bröllopsgästerna bär svart frack med vit fluga. Högtidsdräkt kan även innebära uniform eller folkdräkt. De kvinnliga bröllopsgästerna ska bära hellång aftonklänning eller balklänning och gärna handskar. Om ni ska bjuda in internationella bröllopsgäster skriver man White Tie istället för högtidsdräkt på inbjudan.

Smoking – HÄR / Puderrosa klänning – HÄR / Kuvertväska – HÄR / Pumps – HÄR / Örhängen – HÄR / Ring – HÄR 

Smoking
Står det smoking så är det vad som gäller för männen, inte frack och inte kostym. Smokingen kan vara svart, mörkt grå, mörkblå eller annan mörk färg med sidenslag och sidenrevärer på jacka och byxor. Skjortan är vit med en svart fluga. De kvinnliga gästerna kan ha hellång klänning, men här är det ofta inte lika uppklätt som till frack. Föredrar man en knäkort klänning går det bra, men inte kortare än så.

Olivgrön kjol – HÄR / Blus – HÄR / Pumps – HÄR / Örhängen – HÄR / Kostym – HÄR / Herrsko – HÄR 

Mörk kostym
Mörk kostym är en finklädd klädsel, men inte så avancerad som smoking eller frack. Som manlig gäst kan det vara just en mörk kostym med slips eller fluga som man bär under bröllopet. Kvinnor ska enligt den klassiska etiketten ha klänning eller kjol, men inte så lång som en långklänning och inte kortare än till knät, plagget ska även ha täckta axlar. Materialet i plaggen är viktigt och ska inte kännas vardagligt utan festfint.

Beige kostym – HÄR / Klänning – HÄR / Solglasögon – HÄR / Väska – HÄR / Sandaletter – HÄR 

Kavaj / sommarfin
Förr var benämningen kavaj detsamma som mörk kostym, men idag använder många det för att beskriva en mer avslappnad klädsel. Det ska ändå vara en hel kostym, men den kan vara i en lite ljusare nyans. Den här klädseln kan vara ljus eller mörk beroende på när på året bröllopet äger rum. På ett sommarbröllop passar ju en ljusare nyans bättre. Skjortan bör vara ljus och en fluga kan användas i stället för slips. Som kvinna kan du bära en klänning, kjol eller byxdress som är finare än en vanlig vardagsklädsel utan att vara lika tjusig som aftonklädsel. En hellång klänning är för uppklätt men du kan välja en modell som är vadlång eller knälång.

Big No No!!!
Om inte brudparet skrivit ut någon klädkod på inbjudan är det upp till varje gäst vad han eller hon ska bära. Dock finns det några saker som du aldrig bör ta fram ur garderoben och sätta på dig under ett bröllop. Att bära helsvart eller helvitt ska undvikas. Svart sägs vara en sorgfärg och inte särskilt upplyftande för brudparet att se på deras lyckligaste dag. Du vill också avstå från att bära helvitt och på så sätt konkurrera med bruden och hennes skinande brudklänning. Att bära jeans anses också som väldigt fult och otroligt respektlöst mot brudparet. Så om det inte står någon klädkod, försök ändå att köpa något flådigt eller rota fram det finaste du har i garderoben. Är det någon gång det är värt att vara lite extra finklädd på så är det just under bröllop.

 

 

Rekommenderade inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *