Recept på pizza bianco med getost och päron.

Hej hej hallå fredag! Alltså vädret denna vecka är ju helt magisk och jag försöker verkligen fånga så många solstrålar som jag kan på mitt D-vitamin-törstande ansikte och spenderar lunchtimmen på jobbet utomhus. Fredag idag och jag är SÅ pepp på dagen och helgen! Ska spendera fredagskvällen i Göteborg med hemgjord pizza och rödpang och sedan väntar familjemys i Skövde under lördag-söndag. Så himla härligt!

Ikväll ska vi göra vår nya favoritpizza. Åt den på Lindholmen Street Food Market och har kopierat receptet rakt av. Fy tusan så gott! Tänkte jag skulle dela med mig av receptet till er, för herregud – jag har aldrig ätit godare pizza. Serverad med en fräsch sallad och något gott i glasen är detta (enligt mig) det perfekta fredagsmyset. Men se till att göra degen ca 2 timmar innan du bakar ut pizzorna för bäst resultat.

 

Till 4 medelstora pizzor:

1 pkt jäst
5 dl ljummet (fingervarmt) vatten
2 msk olivolja
2 tsk socker
1 tsk salt
4 dl durumvetemjöl
7-9 dl vetemjöl

ca 4 dl creme fraiche
1 pkt getost (ca 200g)
1 pkt blåmögelost (valfri sort, ca 100g)
0,5 dl solrosfrön
3 st päron av sorten conference
0,5dl vitt vin (kan uteslutas, men dubbla då mängden vatten nedan)
0,5 dl vatten
Honung

 

Degen:
Smula jästen i en bunke, tillsätt lite av vattnet och rör till jästen löst sig. Tillsätt sedan resten av vattnet, olja, socker och salt. Häll sist i mjölet (ta lite i taget) och knåda tills du fått en smidig, lite lätt kladdig deg. Allt vetemjöl kanske inte behövs… känn efter så degen får rätt konsistens. Lägg sedan plastfolie lite lätt över bunken och låt jäsa i ca 2-3 timmar i rumstemperatur. När det är ca 30 minuter kvar på jäsningen kan du börja med fyllningen.

Börja med att rosta solrosfröna tills de blivit gyllenbruna i en torr stekpanna. Lägg sedan dessa åt sidan och skala päronen. Dela sedan dessa i mindre bitar och lägg i en stekpanna tillsammans med vin och/eller vatten. Låt koka på medelhög temperatur i ca 10 minuter. Tillsätt mer vätska om det kokar bort. När päronen sedan blivit mjuka lägger du även dessa åt sidan och börjar baka ut pizzorna.
Dela degen i 4 bitar och kavla ut till 4 bottnar. Kavla inte för tunt utan bottnen bör vara ca 3-4mm tjock. Bred sedan på creme fraiche (spara ca 1cm av kanterna) och smula över blåmögelost och getost som du delat i mindre bitar. Lägg även på päron och grädda sedan i ugnen i ca 10-12 minuter tills pizzan fått färg. När du tagit ut pizzan ringlar du över lite honung och strör över solrosfrön. Sedan är det klart att servera.

 

 

Rekommenderade inlägg

2 kommentarer till “Recept på pizza bianco med getost och päron.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *