Jag har ju inte gått över till att bli vegetarian på heltid, men under vardagarna så äter jag uteslutande vegetariskt. Tycker det är vansinnigt gott, enkelt att tillaga, fräscht, nyttigt och billigt. Dessutom mår min kropp väldigt bra av det. På helgerna däremot äter jag prick allt jag är sugen på och då kan det slinka ner en hamburgare, en bit stekt lax, skaldjur eller annat kött. Jag älskar mixen och det mår både min kropp och knopp bra av. Skulle aldrig införa förbud mot något i min kost utan använder sunt förnuft och äter det jag är sugen på. Att däremot ha en tydlig gräns i min kost när det kommer till vardag och helg mår jag däremot bra av. Skulle jag äta pizza på vardagarna njuter jag inte lika mycket av det som när jag får baka pizza en fredagskväll och så vidare. Jag tror ni fattar.
Hur som helst – tänkte jag skulle dela med mig av ett vegetariskt recept som är supergott. Vegetariska biffar med morötter och kikärtor som jag serverat med en sallad slungad i parmesan-vinägrett. Låter det krångligt? Inte alls. Tror det tog mig ca 30 minuter att slänga ihop totalt. Skulle egentligen också haft färsk broccoli i min sallad men när jag skulle skära upp den hittade jag tvestjärtar som kröp runt där. Fy fan! Undrar om jag har extrem otur när jag köper färsk broccoli för jag har seriöst hittat levande skalbaggar, levande (och döda) flugor, vita tjocka larver och nu även tvestjärtar i den. Så. Jävla. Äckligt. Blev så sjukt äcklad när jag såg det så dunkade hela broccolin i soporna när jag såg det och svor för mig själv att nu ska jag tamigtusan aldrig mer köpa färsk broccoli. Bara jag som har sådan otur eller har ni också fått levande kryp i er broccoli? Usch.
Nåväl, receptet. Kommer här (lagom till typ 4 personer).
2 st stora sötpotatisar
3 st morötter
1 förpackning kikärtor (kokta)
3 st ägg
Valfria kryddor (jag hade persilja, salt och svartpeppar)
Grönkål
Sugarsnaps
Gurka
Äpple
1/2 dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk flytande honung
Rivet skal och saften från 1/2 citron
2 msk finriven parmesan (jag köpte färdigriven på påse)
Lite salt & peppar
Börja med att sätta ugnen på 225 grader och skär sötpotatisen i cm-stora bitar. Lägg på en plåt, ringla över lite olivolja och salt och tillaga i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Under tiden häller du av spadet från kikärtorna och lägger ärtorna i en stor bunke. Mosa med en gaffel. Tillsätt sedan kryddor och ägg och avsluta med att riva ner morötterna. Blanda ihop till en smet och stek sedan biffar på medelhög temperatur (gärna under lock om du har det till stekpannan – då går det lite fortare). Under tiden blandar du ihop dressingen och skär upp grönsakerna. Du kan använda vad du vill, men grönkål är ett måste. Lägg sedan grönkålen i en plastpåse och häll i dressingen. Skaka och massera tills dressingen ”sjunkit” in i grönkålen och gjort den mjuk. Blanda sedan med övriga salladsingredienser och servera sedan salladen med sötpotatis och de vegetariska biffarna. Klart!
Men fy så läskigt med broccolin! Kanske bättre att köra safe och köpa fryst istället 🙂 Ser supergott ut, vegetariska biffar känns ju alltid rätt <3
Trevlig kväll i solen!!!
//Caroline
Ja, superäckligt med kryp i maten. Får köra på säkra kort som du säger och köpa fryst 😉
Hoppas du har en härlig onsdag! Kram