Min stora och personliga guide till Skåne och Österlen.

Och så var det dags att sammanställa mina smultrontips från Skåne och Österlen i en personlig guide här till er. Några av ställena som jag nämner i guiden kan ni även läsa mer om under kategorin SVERIGE – SMULTRONSTÄLLEN (LÄNK) här på bloggen. De allra flesta ställena i denna guide har jag själv besökt och kan verkligen gå i god för. Några ställen i min guide hann vi inte med att besöka men jag lägger med dem ändå för att spara till framtida Skåne-turer. De ställena jag inte besökt är utmärkta med * (så jag ger er tips om dessa, men ni får som sagt själva upptäcka dem ;)).

Vi gjorde ju en Skåne-tripp där vi började i väst och avslutade i öst och hade 1 hotellnatt i respektive stad (i följande ordning: Malmö, Helsingborg, Ystad, Brantevik och slutligen Hoby Kulle Herrgård i Blekinge). Tipsen i denna guide följer denna ordning (från väst till öst). Att hotell-hoppa passar oss utmärkt och vi hann med att upptäcka och se hur mycket som helst utan att det blev stressigt. En resa precis i min smak. Nåväl, här kommer tipsen! Om ni har något mer tips utöver dessa, kan ni inte då skriva en kommentar nedan så alla tips finns samlade i inlägget kring denna guide? Tack snälla ♥

FLICKORNA LUNDGREN PÅ SKÄRET – Skäretvägen 19, 263 72 Nyhamnsläge 

Klassiskt och anrikt café som jag besökt många gånger tidigare (inte denna gången, utan senast för något år sedan). Här är det magiskt vackert och att sitta i den lummiga trädgården och dricka kaffe och äta bulle är som balsam för själen. Dock får man vara beredd på att detta populära ställe minst sagt tar ganska höga priser. Vet att jag blev typ chockad när jag besökte stället sist för att det var så himla dyrt med en kopp kaffe och en bulle… Eller så minns jag fel och har blivit snål på äldre dagar, hahaha. Men oavsett dyrt eller inte skulle jag ändå säga att det är värt att åka hit en solig sommardag!

MÖLLE KRUKMAKERIET – Mölle Hamnallé 9, 263 77 Mölle

Restaurang, café & butik inne i charmiga Mölle. Fantastiskt vackert ställe precis i min smak där såväl miljön utomhus som inomhus är fylld av gröna växter och keramik. Här kan du äta kalasgod lunch, dricka ett glas vin, äta stenugnsbakad pizza på kvällen eller varför inte köpa med dig lite vacker keramik hem. Vi stannade här för lunch och åt supergod vegetarisk pasta och halloumi. Stället får FULL POTT av mig och både mat, miljö och service var enastående! Hit åker jag gärna tillbaka.

MÖLLE BRANDSTATION – Södra strandvägen 5, 26377 Mölle

Nere vid hamnen ligger detta café/restaurang som verkligen är supercharmigt. Efter vår lunch på Krukmakeriet så vandrade vi ner hit och delade på en kaka och drack kaffe. Så himla mysigt och att bara vandra runt bland de vita husen i Mölle är också något jag skulle kunna spendera timmar med att göra.

MAGASIN 36 – Bruksgatan 36, 263 39 Höganäs

Fantastiskt ställe inne i Höganäs där en saluhall och massa charmiga butiker ryms i det gamla magasinet. Här spatserade vi runt och spanade in delikatesser i saluhallen och vackra saker till hemmet och jag hittade ett par skor som jag förälskade mig i och som jag ångrar jag inte köpte, haha. Här kan du både äta, dricka och shoppa. Livets tre goda ting, om du frågar mig. Bredvid Magasinet kan du också besöka det lilla bryggeriet för en ölprovning (vi provsmakade några alkoholfria som var supergoda!).

GARAGE BAR – Bruksgatan 36z, 263 39 Höganäs *

Hamburgerställe som sägs ha riktigt bra burgare. Ligger precis utanför Magasin 36 och hade vi inte varit så mätta efter att ha ätit på Krukmakeriet och fikat på Brandstationen så hade vi absolut slagit oss ner för en burgare här – det såg riktigt gott ut!

SOFIERO – Sofierovägen 131, 252 84 Helsingborg *

Fantastiskt vackert slott och slottsträdgård utanför Helsingborg dit många åker för att spana in slottet och trädgården, någon pågående konstutställning och äta lunch. Vi beundrade slottet lite på avstånd (hade liksom inte tiden att stanna och tyckte 120kr i inträde/person var lite mycket för att bara hinna kika i 5 minuter), men skulle absolut kunna tänka mig ett besök där nästa gång.

BRÖDKULTUR 2.0 – Sofierovägen 126, 252 84 Helsingborg

I anslutning till (en bit utanför) Sofiero Slott ligger Brödkultur 2.0. Vi hade fått tips av en gammal klasskompis som numera bor i Helsingborg om att åka hit (och alltså, HUR liten är inte världen när vi spontant stannar här och jag springer på min klasskompis som jag inte sett på 15 år – så sjukt!). Vi slog oss i alla fall ned här för lunch. Åt en sparrisrisotto som kan ha varit den godaste risotton jag ätit och så spanade vi på folk och efteråt köpte vi med oss kaffe i take-away-muggar och hallongrottor som vi mumsade på i bilen på väg vidare på vår roadtrip.

BUTIK LINNÈA – Vikingsgatan 2, 254 38 Helsingborg

Åh, åh, ÅH vilken magisk liten butik detta var. Precis ett sådant här ställe drömmer jag själv om att starta i framtiden. I Butik Linnéa har man kombinerat inredning, kläder, blommor och ett litet café i den charmigaste byggnaden man kan tänka sig. Ville spendera halva dagen här och typ på prick köpa med mig allt. Haha men då hade jag fått bränna typ en årslön på shopping och det kunde jag ju inte riktigt så istället nöjde jag mig med två franska kaffekoppar i glas och en längtan efter att få åka tillbaka.

(tips på andra bra restauranger i Helsingborg som vi inte hann besöka; Sillen & Makrillen, Barrica, Fria Bad & Bar, Kigo samt L’Enoteque Vinbar).

LIMHAMNS GLASSMEJERI – Dragörkajen 1C, 216 12 Limhamn *

Populärt glasscafé i den charmiga stadsdelen Limhamn i Malmö. Vi parkerade bilen en bit bort och spatserade runt i hamnen och spanade på båtar, människor och lägenheter vid vattnet. Just denna dag var det ganska kallt så vi var inte supersugna på glass, men att döma av vad vi såg så såg det fantastiskt gott ut och är man en glassälskare så är nog detta himmelriket!

MASTIO – Dragörkajen 1a, 216 12 Limhamn *

Bredvid glasscafét ligger restaurangen Mastio som drivs av Sandra Mastio (vann Sveriges Mästerkock år 2015) och här serverar de pizza som ser så god ut att man fullkomligt golvas. Hade vi inte haft middagsplaner bokade redan för vår kväll i Malmö hade jag gärna slagit mig ner här för en pizza och aperol spritz.

NAMU – Landbygatan 5, 211 34 Malmö

Ännu en restaurang som drivs av en vinnare från Sveriges Mästerkock, nämligen Jennie Walldén. Här serverar man mat inspirerad från det koreanska köket och vi hade bokat en sen middag här och beställde in nästan alla mellanrätter de hade på menyn, haha vi var hungriga. Och alltså, herregud så gott det var! Varje tugga var en smakexplosion och nya smaker blandades med bekanta och vi njöt av varje rätt. Bordsbokning gäller om du vill äta här en kväll, i alla fall då vi bokat bord här (då var restaurangen fullsatt).

MJS – Mäster Johansgatan 13, 211 21 Malmö

Vi bodde på fantastiska MJS i Malmö under vår vistelse (älskar alla hotellen från ESS Group!!). Och utöver att detta är ett fantastiskt boende så har de också magisk frukost och kalasgoda drinkar som man kan njuta av även om man inte är boende på hotellet.

BASTARD – Mäster Johansgata, Malmö

Bastard har (enligt mig) Sveriges i särklass godaste drinkar. Även maten är något utöver det vanliga och jag har ätit här innan. Denna gången nöjde vi oss dock med en fördrink innan vår bordsbokning på Namu och vi sippade på två cocktails och njöt. Det är fasen skillnad på cocktail och cocktail och jag skulle ALDRIG betala för en mojito som består av 90% av krossad is och är dåligt blandad. Men här; här är drinkarna värda varenda krona. Så himla duktiga bartenders!

(tips på andra bra restauranger i Malmö; Bouchon, Occo, Johan P samt Lokal 17)

HALLONGÅRDEN – Bodarpsvägen 144, 231 94 Trelleborg

På Hallongården kan du fika och köpa med dig alla möjliga produkter gjorda på just hallon. Och så kan du under vissa tider även gå bananas på deras självplock. Vi nöjde oss denna gång med att köpa med oss nyplockade hallon och krusbär som vi mumsade på i bilen. Färska bär är det bästa jag vet!

FALSTERBO STRANDBAD – Strandbadsvägen 30, 239 42 Falsterbo

Vi tog en avstickare till Falsterbo på vår roadtrip bara för att spana in miljön och naturen. Vi stannade vi Falsterbo Strandbad och spanade in stranden och skogen. Alltså drömmen är ju att bygga hus här nere någon dag. Älskar vegetationen här nere. Mjukt, högt gräs med nakna stammar av tallar som sticker upp lite här och var. Skulle kunna sitta och titta på detta i evigheter, haha – tycker det är såå vackert! Både jag och M blev helt frälsta av landskapet. Hur som helst, på Strandbadet här kunde man utöver att spana in naturen även ta ett dopp i havet från sanddynorna eller äta lunch på restaurangen (som ni ser på bild).

AGDA’S COUNTRY SHOP – Gislövs strandväg 195, 231 92 Trelleborg

Fick syn på denna lilla butik när vi hade tagit sikte mot Hörte Brygga för lunch och halvskrek ”stopp” till M som körde och som fick vända bilen (älskar han för det, att han gärna vänder och kör tillbaka när jag hittat något jag vill spana närmare på). Agdas är i alla fall en supermysig butik som fokuserar på inredning och har allt möjligt. Allt föll mig kanske inte riktigt i smaken, men visst kunde man finna guldkorn här. Värt ett stopp på vägen i alla fall.

VACKRA TING – Beddinge strandväg 127, 231 75 Beddingestrand *

Såå fin inredningsbutik som tyvärr hade stängt när vi passerade men som jag fått många tips om så därför lägger jag med den i min guide. Nästa tripp till Skåne så blir det bannemig ett stopp även här.

HÖRTE BRYGGA – Hörte Hamn, 274 54 Skivarp

Så himla mysigt lunchställe som vi stoppade på. Ligger precis intill vattnet och deras meny kan liknas vid ett picknick-koncept där du utgår efter ett val (kött, fisk eller vegetariskt) och sedan får en korg med godsaker och kan dessutom beställa till olika ostar och annat som tillval.

HOTELL MOSSBYLUND – Mossby 157, 274 53 Skivarp *

Vi stannade bara här för att köpa kaffe i take-away mugg, men min syster bokade bord här för middag förra sommaren och var sjukt nöjd. Utöver att bo på hotellet kan man som sagt vad också boka middag eller hänga en dag vid deras utomhuspooler. Väldans trevligt och att döma av atmosfären såg det cirka hur trevligt ut som helst.

HOTELL FRITIDEN – Österleden 19, 271 42 Ystad

I Ystad kan man bo på detta nybyggda och hippa hotell, men även om man inte bor här så rekommenderar jag en drink på deras nybyggda takbar. Skåne är kanske inte känt för sina takbarer så när det öppnar upp ett sådant ställe så måste det hyllas. Vi tog en fördrink här innan vi åt middag och det är något med takbarer alltså, älskar det!

SÖDERBERG & SARA SURDEGSBAGERI – Regementsgatan 2, 271 35 Ystad *

Magiskt surdegsbageri inne i Ystad. Vi hann inte med att besöka dem denna gång (men jag har varit där tidigare). Det är samma ägare som har Pastafabriken (se längre ner i guiden) så personerna vet verkligen vad de pysslar med. Sååå goda grejer!

OLOF VIKTORS – Österlenvägen 86, 270 21 Glemmingebro

Kanske Skånes mest populära café? I alla fall denna dag då vi besökte stället för kön ringlade sig långt ut på gården och då även strömmen hade gått var det lite kaos vid vårt besök, haha. Men vi köpte med oss deras berömda morotskaka och kaffe i take-away muggar och mumsade i oss för glatta livet. Älskar Olof Viktors och har besökt det mååånga gånger under mina Skåne-turer. Även om typ alla turister åker hit och om man ogillar folksamlingar så är det ändå värt ett besök. Allt är SÅ gott!

PASTAFABRIKEN, INGELSTORP – Ingelstorps byväg 8, 270 21 Glemmingebro

Ojojoj. Här åt jag utan tvekan den godaste pastan jag ätit. Vi besökte stället en solig dag på vår tripp och fick bord utomhus och bland klappersten och segeldukar kändes det som om vi befann oss utomlands. Här lagar de mat från grunden, odlar själva sina grönsaker och häller hantverksvin i glasen. Passionerad personal som verkligen lyfter stället och här kan du även köpa med dig deras egen pasta hem. Så, så, så mysigt ställe! (OBS! bordsbokning är ett måste under sommarhalvåret om du vill få chansen att äta här).

GRÖNA LADAN – 271 76, Grimshögsvägen 437, 276 45 Löderup

Det man älskar med Skåne och Österlen är ju alla loppisar som dyker upp till höger och vänster. Svårt att göra en guide till dessa då det kommer nya varje år och alla har (minst sagt) udda öppettider. Så mitt bästa tips är att spana ut genom fönsterrutan på bilen när ni åker och stanna så fort ni ser en skylt med ”loppis”. En av de lite större sådana är Gröna Ladan och här ryms allt möjligt. Verkligen allt möjligt. Och ja, skicket på grejerna är kanske inte alltid det bästa, men om du inte är så fin i kanten så gör gärna ett stopp här – vem vet, kanske hittar du något?

BACKAGÅRDEN – Östra Kustvägen 987, 271 77 Löderup

Butik kombinerat café och växthus som vi stannade kort vid och spanade in. Såg supermysigt ut att sitta i orangeriet och fika och de hade en hel del fina saker i butiken. En vas i keramik fick följa med mig hem och jag var mycket nöjd med mitt köp.

ÖRUM 119 – Örumsvägen 119, 271 76 Löderup

Bed & Breakfast, restaurang och glasscafé mitt på Österlen som verkligen får 10 av 10p. Vi besökte stället för att äta stenugnsbakad pizza och dricka gott rödvin. Hade bokat bord någon vecka i förväg (tips om man vill vara säker på att få bord!) och vi satt i det ljuvliga orangeriet och åt en sen middag och pratade om livet. Ett av mina bästa Österlentips och ett ställe jag gärna återvänder till!

SANDHAMMAREN

Alltså jag förstår varför denna strand blivit utsedd till Sveriges vackraste. Wow! Sanddynor så långt ögat kan nå, finkornig vit sand och blått vatten. Magi! Vi spenderade 2 soliga timmar här och njöt som tusan över både att få lite sol på semestern och att ligga på mjuk sand.

TRAMPES – Östersjögatan 80, 272 38 Brantevik

Liten butik som säljer italienska antikviteter och där du även kan beställa lite aperitivo på eftermiddagen och kvällen. Verkligen ett supermysigt litet hak i charmiga Brantevik.

HYLKEGÅRDEN – Höga vägen 54, 272 92 Simrishamn

Denna pampiga butik tornar upp sig bland de soliga fälten på Österlen och här kan du köpa både antika möbler som nya kläder och fin inredning. Här kan du även njuta av kaffe, bulle eller goda smörgåsar i deras kaffestuga.

FRANSKANS CREPERI – Rörums byaväg 44, 272 95 Simrishamn

Ååh, älskar Franskans! Här har jag varit många gånger förut och även om det denna gången regnade och vi fick sitta ute och äta under paraplyer (haha, gud – vi svenskar ger aldrig upp) så är stället supermysigt. De har både matiga och söta crepes och denna gången åt vi varsin matig variant med getost som var supergod. Men efterrätts-crepen går inte av för hackor de heller (de är dessutom billigare, de matiga varianterna är ganska dyra om jag ska vara ärlig). Men hur som helst ett superställe!

APOTEKARNS & GÅRDENS – Storgatan 17, 272 31 Simrishamn

Så charmigt ställe mitt inne i centrala Simrishamn. De har såväl ett Bed & Breakfast som pizza-restaurang (Gårdens) och butik med inspiration från medelhavet. Vi spatserade runt i butiken denna gång, men nästa gång är jag nog sugen på att smaka deras pizzor, de såg fantastiskt goda ut!

KNÄBÄCKSHUSEN

Så himla vacker sandstrand i närheten av charmiga Stenshuvuds Nationalpark. Känns typ som om man är utomlands här och jag drömmer mig fortfarande tillbaka till en plåtning vi gjorde för Bröllopsmagasinet på denna stranden i solnedgång. Det.Var.Magi.

MELLBY KLOCKARGÅRD – Mellby backe 10, 277 35 Kivik *

Ett litet ställe på Österlen med sommarkök och butik, ser så sjukt mysigt ut om man tittar på bilderna och även om vi inte hann med ett besök denna gång så hoppas jag vi kan åka dit typ nästa sommar. Lite udda öppettider så håll koll på dessa innan du åker dit.

FRIDENS GÅRDSKROG – Kivik 267, 267, 277 35 Kivik

Denna magiska gårdskrog serverar pizzor gräddade ur vedeldad ugn och här sitter man i den vackra trädgården under vackra parasoll och äter pizza och dricker öl eller äppelmust. Jag och syrran besökte detta stället för några år sedan och blev helt sålda. Hit åker jag mer än gärna tillbaka

KIVIKS MUSTERI – Karakåsvägen 45, 277 35 Kivik

Ett måste när man är på Österlen är att dricka äppelmust. Det kryllar av små, lokala äppelodlingar och musterier och där den största är just Kiviks Musteri. Åk hit och förundras över de vackra äppelodlingarna och besök butiken för att köpa med dig lite godsaker hem.

Det var som sagt mina favoriter från denna tripp och har du något mer tips utöver detta så blir jag superglad om du ville dela med dig  i kommentarsfältet nedan ♥

Rekommenderade inlägg

8 kommentarer till “Min stora och personliga guide till Skåne och Österlen.

 1. Älskar Skåne och blev SÅ sugen på att åka dit nu efter denna härliga guide 😍

  Ytterligare ett tips är Tallgårdens Gårdshotell (ej varit där själv men det ser magiskt ut)

  1. Ååh ja, har också spanat in Tallgårdens Gårdshotell och där är jag SÅ sugen på att boka övernattning + middag nästa gång ♥

 2. Tack fina Anna för denna superfina guide. Jag inser vilket jobb det ligger bakom inlägget så stort TACK! Jag ska definitivt använda mig av denna nästa gång. kram från Göteborg.

 3. Wow vilka tips du bjuder på och vilken otroligt välskriven guide!
  Blir inspirerad och sugen på att besöka många ställen.
  Tack för det generösa inlägget!<3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.