Smygstartar julen – recept på mjuk pepparkaka med frosting!

Hej hej hallå fredag och sista fredagen innan vi träder in i adventstider. Och vanligtvis är ju jag en person som tycker man ska hålla på allt som stavas J-U-L till första advent – sen är det OK att gå bananas varje dag fram till jul. Men, i dessa märkliga tider vi lever i nu så gäller det ju att pigga upp sig själv med det man kan. Och att gå bananas på julen är ju en sådan grej, så jag tänkte – varför vänta?

 

 

Idag har jag nämligen varit ledig och utöver två långpromenader i det fantastiskt soliga och krispiga vädret har jag även lyssnat på julmusik (japp, fullt tillåtet även det i dessa tider) och dragit igång mitt första julbak. På menyn stod mjuk pepparkaka med frosting och alltså jösses så gott! Utöver ett smärre missöde då jag tog en lite för liten form vilket resulterade i att hälften av smeten rann över i ugnen och skapade ett bränt, osande kaos så blev kakan helt perfekt! Så saftig och god!

Inspirationen hämtade jag från den fina bloggen Brinken Bakar och så gjorde jag min egen twist på den. Och frosting, herregud så lyxigt med frosting på en mjuk kaka. Allra godast blir kakan efter 1 natt i kylen, så denna bakar du med fördel dagen innan. Receptet? Kommer här:

 

150 gram smör
3 ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl
1 msk kanel
1 msk mald ingefära
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald kardemumma
1 tsk bikarbonat
1,5 dl naturell yoghurt (eller filmjölk)
1,5 dl lingonsylt

Frosting:
150 gram rumsvarmt smör (ställ ut från kylen ca 2-3h innan du gör frostingen)
300 gram philadelphia
2 dl florsocker
Rivet skal och saften från 1/2 citron

 

Gör så här:
Smörj en form, förslagsvis en springform eller större brödform. Sätt ugnen på 175 grader varmluft, (200 grader vanlig ugn). Smält smöret och ställ det åt sidan. Blanda samman mjöl, kanel, ingefära, kryddnejlika, kardemumma och bikarbonat i en bunke och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst, minst 3-4 minuter. Rör ner de torra ingredienserna i ägg och socker. Blanda sedan fil, lingon och smör och vänd ner det i smeten. Häll smeten i en smord form. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter. Känn med en sticka så att kakan är klar. Stickan ska vara torr, men låt inte kakan stå inne för länge, då riskerar den att bli torr och inte sådär saftig som den ska vara.

När du tagit ut kakan ur ugnen låter du den svalna helt (gärna i kylen över natten). När det sedan är dags för frostingen så lägger du det rumsvarma smöret, philadelphiaosten, florsocker och citronskal + saft i en bunke. Viktigt att smöret är helt rumsvarmt för en slät och fin frosting. Vispa sedan med elvisp tills alla ingredienserna gått ihop. Bred eller spritsa (haha måste öva min sprits-teknik känner jag) sedan på frostingen på kakan och servera. Om du vill dekorerar du med lite rivet citronskal eller färska lingon på för extra färgklick!

 

 

Rekommenderade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *