Fredagsmiddag – Bouillabaisse & Frozen Cheesecake.

Igår hade vi vänner över på middag. Alltså, såååå himla trevligt! Det var väldigt längesen vi hade gäster över på middag och jag undrar varför (det är ju prick det trevligaste jag vet). Och trots att tidsoptimisten i mig var inblandad (hey, att sluta arbeta kl. 16.30 och sedan hinna städa lägenheten, duka fint, åka och handla i matbutiken, fiskaffären och Systembolaget, duscha och fixa i ordning sig samt preppa middagen innan kl 18.30 var lite väl stressigt). Haha, men trots lite stress njuter jag så mycket av det. Att få bjuda in. Att duka fint, tända massa levande ljus och ha en meny att utgå efter och sedan bjuda in vänner, ta ikapp tid, prata, skratta och sedan avsluta med sällskapsspel. Längesen jag var uppe så sent, men oj så trevligt vi hade det.

Vad som stod på menyn då? Lättsaltade chips och oliver bjöds till fördrinken. Sedan lagade jag Bouillabaisse för första gången i mitt liv (hallå, HUR gott?!) och avslutningsvis serverade jag en Frozen Cheescake. Full pott, om ni frågar mig (och tydligen även gästerna). Recepten, ja de kommer här:

 

Bouillabaisse

 

1 st gul lök
3 klyftor vitlök
1/2 st purjolök
ca 6st fasta potatisar
2st stora morötter
1/2 st färsk fänkål
1 msk smör
1 saffran
1 tsk chiliflakes
2 msk tomatpuré
3 dl vitt vin (jag använde matlagningsvin, gick lika bra)
1/2 vatten
3 dl vispgrädde
3 msk fiskfond
400 laxfilé, färsk
400 torskfilé, färsk
400 räkor med skal
1/2 st citron, saften
1-2 tsk salt
Färsk dill
Aioli
Lantbröd

 

Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg i en stor gryta tillsammans med smör och fräs på medelvärme tills löken blivit mjuk (men inte fått färg). Skölj och grovhacka purjolöken samt skala och tärna potatis och morötter. Skriva även fänkålen. Lägg sedan i alla grönsaker i grytan och fräs i 3-4 minuter (tillsätt mer smör vid behov). Lägg i saffran och chiliflakes samt tomatpuré och fräs i ca 1 minut så att tomatpurén ”bränns av” (detta gör att den får en mycket mildare smak).
Tillsätt vitt vin och låt puttra i ca 4-5 min. Tillsätt sedan vatten, grädde, fond och salt och låt soppan sjuda under lock i ca 20 min. Under tiden skalar du räkorna och tärnar laxen och torsken i ca 2 cm stora kuber. Smaka av soppan och tillsätt ev. mer salt vid behov. Lägg sedan i lax och torsk och låt koka i ca 3-4 minuter.
Servera sedan soppan med de handskalade räkorna, aioli och dill. Ha gärna också ett gott lantbröd till.

 

 

Frozen Cheesecake

 

3 st ägg
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 g färskost
3 dl vispgrädde
10 st digestivekex
75 gram smör

 

Smält smöret. Lägg sedan digestivekex och smör i en matberedare och mixa. Bred sedan ut smulorna i en springform och platta till med baksidan av en sked tills du får en jämn botten.  Separera sedan äggen och lägg äggulorna i en skål och äggvitorna i en annan.
Skål 1. Börja med att vispa äggvitorna till ett fast skum.
Skål 2. Sedan vispar du grädden lätt i en annan skål.
Skål 3. I den tredje skålen vispar du äggulor, strösocker och vaniljsocker fluffigt. Rör sedan färskosten i bunken med äggulorna.
Sedan börjar du montera de tre olika delarna. Rör först försiktigt ner den lättvispade grädden i smeten med äggulor. Till sist vänder du ner de vispade äggvitorna och vänder försiktigt om smeten så att den blandas (men behåller sin fluffiga konsistens). Häll sedan smeten över digestivekexen och lägg plastfolie över formen och ställ in i frysen (bör stå i frysen minst 6 timmar innan servering). Ta sedan ut din frysta cheesecake ca 15 minuter före servering så den hinner tina något.

 

4 kommentarer till “Fredagsmiddag – Bouillabaisse & Frozen Cheesecake.

  1. Oj vad gott det såg ut. Funderar på att laga den ikväll. Funderar på om jag ska göra enligt ditt recept eller istället skippa saffranet i soppan och göra saffransaioli istället. Upplevde du att man kände mycket smakav saffran i soppan?

    1. Åh så kul! Vi hade bara 0,5g saffran i soppan (1st påse) och personligen tycker jag att vi kunde haft 1g för det smakade inte så mycket saffran. Så är du lite osäker så är mitt tips att bara ha i 0,5g saffran i soppan eller som du säger; addera saffran i aiolin istället 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg