I helgen stod pepparkaksbak på schemat. Så i lördags kväll samlade jag några av mina favoriter och bakade pepparkakor, drack bubbel och åt lite för mycket deg när ingen såg. Alltså, pepparkaksdeg kan ju vara absolut bland det godaste som finns. Dagen efter dekorerade jag sedan mina gubbar och snöflingor med vacker kristyr och nu har jag alltså en stor plåtburk hemma fylld med hembakat. Bakandet och pysslandet alltså, det bästa med hela december.
Pepparkakor, ca 100 st
150 g smör, rumstempererat
2,5 dl strösocker
0,5 dl sirap
1 dl vatten
0,5 msk ingefära
0,5 msk nejlikor
1 msk kanel
1 tsk stött kardemumma
0,5 msk bikarbonat
ca 7,5 dl vetemjöl
Gör så här: Rör fett, socker och sirap smidigt. Tillsätt vatten, kryddor, bikarbonat och mjöl till en smidig pepparkaksdeg. Lägg den i kyl över natten.
Sätt ugnen på 225 grader. Kavla en bit av pepparkaksdegen i taget, ta ut pepparkakor med mått, grädda cirka 5 minuter. Låt dem kallna på plåten.