Jag älskar att laga mat. Att stå och röra i grytor, baka en kaka eller lära mig ett nytt recept är som meditation för mig. Därför blir jag extra glad när jag får tillfälle att laga finmiddagar. Som igår. Då svängde jag ihop en sparrisrisotto som jag toppade med frasiga grönkålschips och serverade med parmainlindad kyckling. Mums! Risotto är ju inte alls svårt att göra, tricket är bara att vara noggrann mot slutet så att inte riset blir överkokt utan behåller sin kärna som är så signifikativ för rätten. Jag följde detta recept och resultatet blev fantastiskt!
Till 4 portioner:
2 st schalottenlökar hackade
0.5 dl olivolja
3 dl carnaroliris (eller arborioris)
1.5 dl vitt vin
9.5 dl hönsbuljong varm
1 knippe sparris, skuren i bitar
1.5 dl parmesanost riven
salt och nymalen svartpeppar
2-3 hela kvistar av grönkål (till garnering)
Börja med att sätta ugnen på 220 grader till grönkålschipsen. Medan ugnen blir varm delar du bladen i mindre bitar och lägger i en plastpåse. Tillsätt sedan knappt 1 msk olja och lite salt. Knyt påsen och skaka sedan runt så att olja och salt fördelar sig jämt över bladen. Sprid sedan ut dem på en plåt och låt bli krispiga i ugnen i ca 5-10 minuter (de ska vara krispiga och torra, men se upp då de lätt bränns). Lägg sedan dessa åt sidan för att svalna medan du tillagar risotton.