Imorgon kväll ska vi samlas några få personer (vi är 5st, så vi håller oss inom restriktionerna) och baka pepparkakor. Det är en årlig tradition vi har och som är så himla mysig. Och då vi håller oss hemma och inte är fler personer än 5 så tycker jag personligen det känns OK trots rådande situation (vi alla 5 har noga diskuterat det och övervägt att ses, så ingen är ”tvingad” på något sätt). Hur som helst, nu vill jag inte fastna i pandemisnack och pekpinnar utan istället berätta om det bästa receptet på pepparkakorna jag vet. Receptet har hängt med min familj ända sedan jag var liten och jag tror kanske halva Sverige bakar ”Tant Harriets Pepparkakor”. Skulle aldrig få för mig att köpa färdig deg – så himla äckligt (degen är ju dessutom godast att äta innan pepparkakorna bakar och då känns det bra att ha gjort den själv och veta vad som är i). Världens godaste blir pepparkakorna och receptet? Ja, det gör ni dagen innan för bästa resultat och det kommer här:
300 g rumsvarmt smör
5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
1 msk malen kryddnejlika
2 tsk malen kardemumma
1 msk bikarbonat
2 dl vatten
13-15 dl vetemjöl
Rör smör, socker och sirap smidigt. Rör först ner kryddorna och bikarbonaten, sedan vattnet och sist det mesta av mjölet. Arbeta in resten av mjölet på bakbordet. Låt degen ligga övertäckt i kylskåp minst ett dygn. Ta fram en bit av degen i taget. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och kavla den tunt. Ta ut kakor med mått och lägg dem på kalla plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 4-5 minuter (200-225 grader) . Förvara pepparkakorna i burkar med lock i rumsvärme.
Låter väldigt mumsigt ❣️Har en fråga angående Ditt lussekattsrecept. Sockerlagen gav en väldigt klibbig yta , penslade jag för flödigt ? Lussekatterna blev väldigt goda , så tack för receptet. Kram
Hej Ylva 🙂 När man penslar med sockerlag blir bullarna absolut lite klibbigare än om man penslar dem med uppvispat ägg, det blir mina också 🙂 Men exakt hur klibbiga de blir beror ju lite på mängden sockerlag man penslar på, om du inte önskar dem fullt så klibbiga kan du antingen prova att pensla med lite mindre mängd sockerlag alternativt koka sockerlagen på 2dl vatten + 1dl socker så den blir mindre koncentrerad och lite mer ”utspädd” 🙂 Kramar
Hej! Tack för svaret. Ska testa att minska sockerkoncentrationen nästa gång. Skönt att höra att även Dina blir klibbiga 😉Ännu en gång stort tack för ett gott recept , även om jag modifierade det lite med konjaksblötlagd saffran för att extrahera ur mer smakämnen, blötlagda russin för att slippa att de blir brända, samt ersatte sockret med vit sirap. Väldigt smidigt med bara en jäsning. Ha en fortsatt härlig december med mycket julmys. Kram ❤️
Åååh så kul med fler modifieringar, dessa ska jag absolut lägga på minnet och testa. Tack för tips ♥ och så himla kul att du gillar lussebullarna 🙂 Kram på dig!