Så veckohandlar jag och planerar mina måltider.


 

Nytt år, nystart och dags att lägga tillbaka julpyjamasen i garderoben och göra sig av med resterna från julbaket (perfekt att mata fåglar med gamla lussebullar eller ta med hemgjort julgodis till kollegorna på jobbet). Det är helt enkelt dags att komma tillbaka till rutinerna igen. Kanske är ni fortfarande lediga och ordet ”rutiner” får er att kräkas lite i munnen och ge er ångest? Men oavsett om ni fortfarande är lediga eller har börjat jobba igen så är rutiner (förr eller senare) ett välkommet inslag hos de flesta och personligen älskar jag rutiner lika mycket som jag älskar att över långledighet släppa allt som stavas r-u-t-i-n och bara göra det man känner för.

Hur som helst. För min del handlar rutiner väldigt mycket om mat och handling av matvaror. En sak som jag förespråkar varmt och som jag gjort så länge jag kan minnas är att veckohandla. Att få in veckohandlingen som en rutin tar lång tid (flera månader) men när man tillslut fått snurr på det så är det helt obegripligt hur man tidigare sprang till mataffären flera dagar i veckan. Genom att veckohandla (och göra matlådor) sparar jag otroligt mycket pengar samtidigt som jag själv håller koll på vad jag stoppar i mig och vad som finns i mitt kylskåp. Genom veckohandling undviker jag också att hamna i ”hungerfällor” där man går i matbutiken superhungrig och slänger ner allt man är sugen på i korgen (som oftast råkar bli ganska onyttiga saker). Att springa i matbutiken var och varannan dag blir därför inte ett så smart val, varken näringsmässigt eller för plånboken. Dessutom när jag veckohandlar och planerar veckans måltider in i minsta detalj undviker jag allt som stavas för matsvinn. Avskyr verkligen att slänga mat och gör det nästan aldrig.

Jag brukar veckohandla på söndagar och har sedan måltiderna planerade mellan måndag-fredag. Under helgen frångår jag veckohandlingen och köper det jag är sugen på inför varje måltid. Mixen att blanda vardag och rutiner med spontanitet och lyx är oslagbart. Med det sagt så tänkte jag ge er lite tips på bra mat att handla och vad jag brukar stoppa ner i varukorgen. Längst ned finner ni också lite blandade recept som går varma hemma hos mig och under januari månad kommer jag dela med mig av fler bra vardags-recept till er. Recept som är snälla mot plånbok, miljö och kropp. För visst vill vi under januari månad både spara pengar, göra gott för miljön och komma igång med ett hälsosamt leverne? Det är i alla fall jag sugen på.

 

Följande varor brukar ligga i min varukorg när jag veckohandlar:
– Blandad frukt (apelsiner, äpple, banan, päron. Då och då lite lyxigare frukt som granatäpple, passionsfrukt och kiwi)
– Färsk grönkål
– Potatis alt. sötpotatis
– Gul lök
– Morötter
– Broccoli
– Paprika
– Zucchini
– Krossade tomater
– Fetaost alt. Mozzarella
– Naturell yoghurt
– Mjölk
– Havremjölk
– Ägg
– Granola (Paulúns med smak Kakao/Hallon. Yes, jag är besatt)
– Frysta bär
– Fryst falafel

 

Bra basvaror att fylla på hemma ungefär var 3e-4e vecka:
– Röda linser
– Rapsolja
– Färsk vitlök
– Blandade bönor (färdigkokta på tetra)
– Matvete
– Pasta
– Havregryn
– Linfrön
– Chiafrön
– Solrosfrön
– Kokosmjölk
– Tonfisk på burk
– Soltorkade tomater

 

Tips på måltider (fler recept kommer under januari månad):
– Vegetarisk linsgryta med fetaost (RECEPT HÄR)
– Grönkålssallad med äpple och falafel (RECEPT HÄR)
– Skapa din egen salladsbar (RECEPT HÄR)
– Vegetarisk lasagne med spenat och soltorkade tomater (RECEPT HÄR)
– Morotssoppa med röda linser, kokosmjölk och ingefära (RECEPT HÄR)

 

 

Rekommenderade inlägg

14 kommentarer till “Så veckohandlar jag och planerar mina måltider.

 1. Åh så kul med lite matinspiration, tack för det!
  Det här med egen salladsbar lät ju toppen, och är sugen på att prova din vegetariska lasagne även:)

 2. Toppenbra tips och recept! Gav mig den spark i baken jag behövde för att handla smartare, äta grönare och laga mat oftare!

  1. Härligt att det är fler som veckohandlar 🙂 Hoppas recepten på den gröna maten kan vara till någon nytta när det kommer till inspirationen 🙂

 3. Hej igen!
  Blev så inspirerad att jag satte igång att laga den vegetariska lasagnen igår kväll😄Smulade över fetaost innan den åkte in i ugnen och den blev verkligen suuupeergood😋Funkar det att frysa den?
  Tack igen för receptet, ska prova morotssoppan härnäst😊

  1. Åh så himla roligt o läsa! Superkul 🙂 Ska också testa smula över lite fetaost nästa gång, lät supergott! Jag har fryst denna i matlådor flera gånger så det funkar utmärkt 🙂
   Stor kram till dig!

 4. Åh vilket härligt inlägg! Vilken inspirationskälla du är 😍 Har följt dig under flera års tid, men kanske aldrig kommenterat 🙈 Vore SÅ kul att få ett liknande inlägg om träning också. Typ hur du brukar lägga upp din träning, vecka för vecka. Tack för en mysig blogg! 👏🏼

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *