Vad jag helst äter på påsk – middagsinspiration!

Alltså, jag älskar påsken. Det är en av mina absoluta favorittidpunkter på året och jag tror jag älskar påsken så mycket för att det är kravlöst, fyllt av god mat, man får långledigt och som pricken över i:et så är det oftast fint väder och man kan vara utomhus mycket. Även om påskfirandet i år kommer se annorlunda ut för ja… typ alla(?) så vill jag i alla fall äta massa god mat. Om allt blir som planerat så kommer Linn, Mikael och lille Tage ner till Göteborg för att fira påskafton och vår födelsedag (söndag) och på påskafton planerar vi en buffé av massa godsaker. Fisk, skaldjur, primörer, bubbel och tårta. Nedan ser ni det jag planerar ha på buffébordet i år.

Ugnsbakad Potatis med rom, hackad rödlök och gräddfil
20st små delikatesspotatisar
1 burk rom (löjrom för lyx, men vanlig stenbitsrom fungerar lika bra)
1/2 finhackad rödlök
Gräddfil
Färsk dill

Sätt ugnen på 225 grader och lägg potatisarna på en ugnsplåt. Ringla över lite olja och strö över lite salt och rulla runt potatisarna så de täcks av salt och olja. Rosta sedan potatisarna i ugn tills de blivit mjuka och fått lite färd (ca 15-20 minuter). Låt sedan svalna innan du skär ett kryss i dem och toppar med gräddfil, rom, rödlök och dill.

Ett alternativ till detta är att du byter ut potatisen mot lättsaltade chips och toppar på samma sätt.

Sill & Röror
Sill, varmrökt lax, färska räkor, ägghalvor, röror etc. Här väljer du ambitionsnivå och antingen gör något eller allt från grunden eller så köper du in riktigt bra grejer från din fiskhandlare. Jag tror jag kommer köra på det lite bekvämare spåret i år och köpa färdigt. Helt OK det också, faktiskt.

Matjessill med hackat ägg och brynt smör
1 burk matjessill
Kokt potatis i bitar
2 kokta ägg, hackade
Finhackad rödlök + gräslök + dill
100g brynt smör

Montera potatis, ägghack, lök och matjessill på ett fat. Häll över brynt smör vid servering!

Bröd, smör och goda ostar
På riktigt, inget buffébord är komplett utan bröd, smör och goda ostar. Köp något riktigt gott lantbröd, imponera på dina gäster med vispat smör (inte så svårt som det verkar – se HÄR) samt några riktigt goda ostar. Varva gärna starkare hårdostar med dessertostar så som Brie, Comté och Chèvre.

Primörer & Grönt
Stekt eller grillad sparris, en fräsch grönsallad eller grillade pimientos de padron sätter pricken över i:et och bidrar med färg till påskbuffén!

Mormors Marängtårta med färska bär
Det här är min absoluta favorittårta som jag alltid önskade skulle serveras på mitt födelsedagskalas sedan liten. Personligen älskar jag att toppa den med massa färska jordgubbar och hallon, men för att köra på det lite ”påskigare” färgtemat så kommer jag nog i år toppa med physalis och passionsfrukt!

3 ägg (separerat i gulor och vitor)
1,5+2,5 dl strösocker
50 g smält smör
2,5 dl vetemjöl
5 msk mjölk
5 tsk bakpulver
3 dl vispgrädde
1 liter valfria bär

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa äggulor och 1,5 dl socker poröst och tillsätt sedan mjölk, mjöl, balpulver och smält smör. I en annan skål vispar du äggvitorna hårt. Rör sedan ner 2,5 dl socker i äggvitan. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsplåt och bred ut själva ”sockerkakssmeten”, ovanpå den breder du sedan ut marängen. Grädda längst ner i ugnen i ca 25-30 minuter. När tårtan kallnat helt delar du den i 2 delar och drar loss bakplåtspappret. Bred ut vispad grädde på en av bottnarna och lägg på bären. Den andra halvan lägger du sedan ovanpå den andra (med marängsidan upp). Servera genast! Alternativt kan du behålla tårtan som 1 botten och lägga all fyllning ovanpå (som bilden ovan visar).

HÄR tipsar jag också om massa god påskmat – LÄNK TILL RECEPT!

(alla bilder ovan från Google & Pinterest)

 

 

2 kommentarer till “Vad jag helst äter på påsk – middagsinspiration!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg