Äta mer grönt.

 

 

Det här med kost alltså, ett så himla debatterat ämne som jag skrivit tidigare om HÄR. Överallt läser vi råd och rön kring hur vi ska äta, vad vi ska äta och när vi ska äta. Ibland är det inte konstigt att det blir lite knasigt med dieter och kostråd hit och dit. Oavsett vad man väljer att tro på och vilken kost som passar varje individ bäst så tror jag att man ska ha ett kritiskt tänkande till det medierna förmedlar och inte köpa allt rakt av. Genom att vara källkritiskt och själv skaffa sig kunskap kommer man långt och jag är väldigt glad över den kostutbildning som jag har bakom mig. Med det sagt så finns det ändå vissa saker som lyfts fram i medierna som jag tar till mig. Som det här med att äta mer grönt, till exempel. Just nu pågår en MASSIV våg om att äta en helt växtbaserad kost, med andra ord: att vara vegan. Lyfter man blicken är det ett hejdundrande pådrag av media just nu kring detta och skönhetsmärken lanserar nu VEGANSKA parfymer, VEGANSK handkräm etc. Att bli vegan och att äta grönt har helt enkelt blivit trendigt.

 

Jag? Jag tycker på ett sätt att det är bra. Jag tror vi alla bör äta mer frukt och grönt, men kanske utan att det ska gå till en hysterisk nivå. Men med mer frukt och grönt i den vardagliga kosten får vi i oss mer vitaminer och mineraler och det är alltid positivt. Själv älskar jag frukt och grönt och äter kanske 4-6 ”portioner” av det varje dag. Jag mår helt enkelt bra att färgglad mat och jag älskar det vegetariska och veganska köket. Men jag älskar också en saftig hamburgare, en välstekt bit lax, kokta ägg, naturell yoghurt och grillad kyckling. Så att bli vegetarian eller vegan på heltid har jag nog svårt för. Men att äta ett antal måltider i veckan som är helt gröna är faktiskt riktigt enkelt och jag upplever att min mage mår väldigt bra av det. Så jag kommer att fortsätta laga vegetariskt eller vegansk mat varje vecka som får förgylla mina måltider.

 

Den här veckan? Ja då har några av mina måltider bland annat bestått av urgoda grönsaksbiffar. Äger du en matbredare är dessa busenkla att göra och resultatet blir fantastiskt gott! Tänkte dela med mig av receptet till er och hoppas att ni också gillar att äta grönt lika mycket som jag.

 

Grönsaksbiffar, ca 4-5 portioner
2 pkt kikärtor
2 st morötter
1 st sötpotatis
3 st ägg
2 msk vetemjöl
Salt, peppar, chiliflakes

Börja med att hälla av vattnet på kikärtorna, häll sedan dessa i en matbredare och kör tills en jämn ”smet”. Byt sedan blad i matbredaren till en sådan som ger finrivet resultat och fortsätt med att riva såväl sötpotatis (skalad) och morötter. Blanda sedan grönsaksrivet och kikärtorna med ägg, mjöl och kryddor. Låt gärna stå och ”svälla” i 10 minuter innan du steker biffarna mjuka i lite olja eller smör. Stek i medelhög temperatur tills de fått fin färg, ca 10 minuter. Servera sedan med tillbehören nedan.

 

Tillbehör:
Egengjord klyftpotatis (bara skär potatis i klyftor, salta och tillaga i mitten av ugnen ca 225grader i 25 minuter), hummus och sallad på blandat grönt + färsk hackad persilja + rostade solrosfrön.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg