Glasögon.

 
 

brillor 006

 
 

Det här med glasögon är ju förbaskat roligt, egentligen. Nu när man är van vid det vill säga. Jag minns så väl mina första glasögon. Jag var 16 år och hade precis börjat körskolan och i vanlig ordning utfördes ett syntest och det var där det upptäcktes, att jag förmodligen behövde brillor. Inte måste använda glasögon, men att det hade underlättat i min vardag.

 
 

Så,

 

jag skulle alltså bli glasögonorm.

 
 

 brillor 002

 
 

Mina första glasögon köpte jag hos den lokala optikern och det var ett par riktiga nörd-brillor. Små, smala och utan markerande båge. Bara en tunn sak i svart stål som ramade in glasen. Snygga? Nej inte direkt. Men jag kommer aldrig glömma när jag använde dem för första gången. Ni förstår, jag är inte en person som kisar när jag ser dåligt utan jag ser lika bra/dåligt hur mycket jag än anstränger mig. Därför hade jag aldrig ont i huvudet eller andra klassiska symptom som indikerade på att jag behövde glasögon. Jag trodde därför min syn var minst lika bra som alla andras. Men sedan tog jag på mig brillorna.

 

Och jag minns så väl att jag tittade upp mot ett stort träd och för första gången på flera år faktiskt såg löv på trädet. Såg konturerna av fina, små gröna löv och inte längre bara en stor grön massa som satt fast längst uppe på trädstammen. Jag såg, på riktigt. Och den känslan var enormt häftig.

 
 

 brillor 001

 

brillor 004

 

Sedan följde en rad år då jag enbart använde glasögonen när jag körde bil – för att hinna läsa vägskyltarna i tid. Men glasögonen var liksom inte riktigt ”jag” och jag skämdes varje gång jag hade någon medpassagerare med i bilen, för jag ville inte visa mig i glasögon. Men åren gick och glasögon gick från en tönt-grej till något alla hade. Till och med alla coola kids köpte bågar med fönsterglas bara för att vara trendiga. Och det var här någonstans jag upptäckte tjusningen i glasögon.

 

Jag är nu inne på mitt 4:e par i livet. Priset för ett par kompletta glasögon gör att jag inte byter par så ofta som jag hade önskat utan istället väljer att satsa på kvalité och design som håller i ett par år. De jag har nu? De har jag haft i snart 3,5 år och jag inser att både min syn har försämrats och designen utvecklas. Det är därför dags för nya brillor.

 
 

brillor 003

 

brillor 005

 
 

Förra helgen var jag på Synsam. Efter att ha besökt varenda optiker i stan utan att hitta några som helst passande bågar klev jag in på Synsam och provade frenetiskt och hittade par efter par som på riktigt var urläckra allihop. Snygg design och framförallt stabila och inte sådär gängliga och ömtåliga som billigare bågar kan vara. Och jag provade par efter par och hade samlat på mig en sisådär 20 st bågar när jag frågade expediten hur många jag fick låna med mig hem. 5 par svarade hon. 5 par(!) utbrast jag och tittade ned på min hög. Sedan började jag gallra bland bågarna och efter mycket om och men lyckades jag komma ned till 5 par som fick följa med mig hem.

 
 

Så,

 

efter dagar av provande och konsulterande med syrran och Sarah kom jag fram till vilka bågar som skulle bli mina. Och jag känner mig så himla nöjd. Vilka det blev får ni se när jag får dem från optikern. Först ska jag bara göra synundersökning och sedan vänta på leveransen, men sen, sen har jag tamigtusan ett par nya, snygga brillor att skapa nya minnen med och se när de första grönskande löven kommer.

 
 
signatur
 
 

14 kommentarer till “Glasögon.

  1. Vilken härlig story! Jag har haft glasögon sen 3an i lågstadieskolan. Precis som du så skämdes jag nog i tonåren att vara ”hon med glasögonen”, men sen insåg jag att förr eller senare så får de flesta glasögon. Idag kör jag med både kontaktlinser och glasögon, allt efter ork. Men drömmen är att någon dag genomföra laseroperation, det är ju inte billigt, men det är inte nya bågar och kontaktlinser heller.

    1. Nej, laseroperation är ju inte direkt superbilligt – och så finns ju ingen garanti för att man kommer ha en 100% bra syn efteråt heller. Men hade man pengarna vore det kanske värt att testa ändå för att slippa krångla med linser/glasögon – som i slutändan troligtvis kostar lika mycket som en operation… 🙂

  2. Åh! Jag minns exakt samma sak! Trodde inte det var ”meningen” att man skulle se själva löven så tydligt…..förrän jag fick mina brillor! Vad märkligt att vi upplevde just löven båda två 🙂
    Trodde jag var ensam om den.
    Dags för nya nu för mig… hmmm vet inte vad jag ska välja, finns ju såå mycket snyggt! Kram

    1. Haha nej men vad roligt! Jag trodde inte heller att det ”var meningen” att man skulle se så tydligt 🙂 Ja, visst finns det mycket snyggt?! Värsta beslutsångest-fällan. Kram

  3. Åh, minns också mina första – ett par rosa plastbågar när jag gick i 5:an 🙂 Nu har jag oftast linser eftersom jag är halvblind utan glasögon, och tränar nästan varje dag. Ska bli spännande att se dina nya!

    Kram Nina

    1. Åh jag önskar jag kunde använda linser, men mina ögon är så torra att det nästan aldrig fungerar… :/ Men det är ju SÅ mycket smidigare med linser när man tränar så jag är glad över att det funkar för dig 🙂 Kramar

  4. Visst är det sunkigt att det ska kosta så mycket med glasögon! Jag vill också ha nya glasögon nu men snål som jag är så kör jag med linser och läsglasögon för 30kr på TGR. haha Funkar det med.
    Jag har haft glasögon sen i tonåren och dessförinnan hade jag en lins då det bara var ena ögat som var behövde hjälp. Genom åren har jag gått igenom de där faserna där man inte vill ha glasögon, jag är lite som dig och kisar inte för att se bättre och huvudvärk får jag bara efter ett bra tag (6 mån-1 år) utan glasögon. Nu inser jag att jag behöver det och försöker komma ihåg att ta på de men som sagt så ser jag ”lika bra”-ish utan så det är inte alltid jag tänker på det.
    Ska bli kul att se vilka du valde! Själv har jag haft ett par Versace nu i 3 år och de är fortfarande lika fina.
    Kram

    1. Haha linser + läsglasögon-kombon låter ju ändå inte så tokig! Det gäller att hitta ett sätt som fungerar för en själv 🙂

  5. Håller med dig att det är riktigt svårt att hitta både bekväma och snygga bågar.
    Själv har jag haft glasögon sedan åtta års ålder (22år) så man har bytt några gånger och det är lika svårt varje gång. Hög beslutsångest!

    1. Verkligen beslutsångest! Det handlar ju både om mycket pengar + att man ska ha dem en längre tid…

  6. Åh, jag känner också igen mig så väl! När jag äntligen tog mod till mig att bära de där rackarns glasögonen i högstadiet och sedan kunde konstatera; ”oj så tydligt jag ser allt nu!”:)

  7. ah vad roligt, du komemr alska den! tank bara pa att storlekarna ar ganska stora, jag har XXS i min och ar ju vanligtvis XS/S. jag minns inte alls for jag bestallde min nar jag var utomlands men har for mig att den kom bara nan vecka efter kanske. inte for lang tid alltsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg