Om jag bara fick välja 1 sak att fika på för resten av livet så skulle det inte krävas någon betänketid. Svaret skulle komma blixtsnabbt och utan eftertanke eller fundering. Kanelbullar. Enligt mig är det världens godaste bakverk och en riktigt bra kanelbulle får magen att dansa polka och jitterbugg i flera minuter.
Igår bakade jag bullar, testade ett nytt recept som jag fann på Fridas blogg (HÄR) och alltså, wow! Degen är kalljäst, vilket innebär att den bara jäses 1 gång till skillnad från andra recept där det är 2 jäsningar med i processen. Fördelen med kalljäsning är många. För det första så hinner smakerna utvecklas på ett helt annat sätt och i och med att jäsningen sker efter fyllningen är tillsatt så ”sjunker” liksom fyllningen in i bullen och resultatet blir helt fantastiskt. Ja, är det ett bullrecept du ska följa så vill jag verkligen slå ett slag för dessa! De blev SÅ saftiga!! Jag bakade bullarna, stack sedan ut på en löprunda och lagom till kvällskaffet hade jag nybakat bullar att njuta av. Klämde 3 stycken på raken och tänkte ”det här är fan livet” mellan varje tugga.
Saftiga Kanelsnurror, 30 st:
2,5 dl kall mjölk + 2,5 dl kallt vatten
50 g jäst
1.5 msk mortlade kardemummakärnor
1 dl strösocker
1 ägg
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g smör, rumsvarmt
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
3 msk kanel, mald
Sockerlag:
1.5 dl Strösocker
1.5 dl Vatten
Garnering:
Pärlsocker
Gör så här:
Börja med att vispa ihop alla ingredienser till fyllningen med en elvisp, ställ åt sidan.
Häll mjölk + vatten i en bunke. Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter.
Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och knåda i ca 10-15 minuter.
Kavla ut degen till en rektangel, och bred ut fyllningen jämnt. Gör sedan ett treslag, alltså vik degen på längden två gånger på samma sätt som man viker ett brevpapper, så att degen hamnar i tre lager. Kavla till degen mycket lätt. Skär sedan remsor av degen, som du drar ut något och tvinnar, och sedan snor runt till ett nystan med ändarna nedåt.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5-2 h. Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden.
Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 8-9 minuter.
Gör nu sockerlagen.
Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen. Strö sedan över pärlsocker och låt svalna.
Åh, så gott detta verkar! Måste testas ❤️
Hahaha, ”det här är fan livet” – kunde inte hålla med mer!
Haha 😉
Har bakat efter detta receptet idag. Vilken deg! Så grymt lättarbetad. Nu ska här mumsas bullar. Grattis på kanelbullens dag till oss!
Åh så gott med alldeles nybakade kanelbullar dagen till ära 😀
Har faktiskt kvar några av dessa i frysen som det ska mumsas på idag. Happy Kanelbullens Dag!
Om jag ska kalljäsa degen, hur gör jag då? Ska den jäsa över natten och bakas ut på morgonen?
Hej! Följ bara receptet så som det är angivet här. Ingen jäsning över natten behövs utan degen jäser ”bara” 1,5-2 timmar.
Är det vanlig ugn eller varmluftsugn som gäller?
/Mona som skall testtbaka idag
Jag kör på vanlig ugn (över- och undervärme) 🙂